Mainos

Sisäministeri Risikko Imatran veriteosta: Yksittäisiä tapauksia on vaikea estää

2:33

Sisäministeri Paula Risikko (kok) on järkyttynyt Imatran viimeöisestä ampumistapauksesta. Hänen mukaansa yksittäisiin tekoihin on kuitenkin vaikea puuttua.

Paula Risikko välitti osanottonsa Imatralle MTV Uutisten haastattelussa.

– Tämä on hyvin järkyttävä teko. Sitä ei voi edes käsittää. Välitän osanottoni kaikille imatralaisille.

Risikon mukaan yhteiskunnallisten päättäjien on vaikea puuttua yksittäisiin tapauksiin.

– Mitä me voimme tehdä tilanteessa, jossa emme pääse ihmisen pään sisälle? Kun tapauksen taustat saadaan analysoitua ja tekijää päästään kuulustelemaan, motiivitkin toivottavasti selviävät. Ja jos löytyy jotain sellaista, mihin puuttua, ilman muuta puututaan.

Voiko yksittäisiin surmiin puuttua lailla?

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus pohtii parhaillaan mahdollisia toimia vastaavien tapausten estämiseksi. Hänen mukaansa hallitus katsoo poliisitutkinnan valmistuttua, onko tarpeen muuttaa käytäntöjä, resursseja tai jopa lakeja.

Risikon mukaan lailla on vaikea saada tietynlaisia tapauksia estetyksi.

– Käymme toki läpi kaikki vaihtoehdot, mitä voimme tehdä. Erityisesti kiinnitän huomiota siihen, että (viranomaisten) olisi saatava aiempaa paremmin tietoonsa (epäilyttäviä) ajatuksia, joita esitetään esimerkiksi netin keskustelupalstoilta.

Esimerkiksi lähipiirin pitäisi kertoa viranomaisille, jos tuttava tai sukulainen suunnittelee jotain vakavaa tekoa.

– Emme voi tietenkään sälyttää vastuuta muille, mutta jotenkin tietoja pitäisi saada nykyistä aiemmin, varsinkin jos suunnitteilla on jotain hälyttävää.

Valheelliset tiedot on ammuttava alas

Imatran tapauksesta levisi sosiaaliseen mediaan päivällä lukuisia valheellisia väitteitä.

Muun muassa Imatran uutisten Twitter-tilillä esitetyt tiedot eivät poliisin mukaan pitäneet paikkaansa. Tilillä oli muun muassa väitetty tekijän olleen puolustusvoimien kantahenkilökuntaa ja oikeistoaktiivi. Myöskään väitteet uhrien ulkomaalaisuudesta eivät pitäneet paikkaansa.

Risikon mukaan vastaavilta valeuutisilta pyritään jatkossa katkaisemaan siivet heti alkuunsa nettipoliisien avulla.

– Väärien tietojen levittäminen oli tänään ihan törkeää ja tuomittavaa toimintaa. Se loukkaa uhreja ja omaisia. Eihän ihminen voi tietää, mikä on totta ja mikä tarua. Yritämme tätä ajatellen saada lisää resursseja siihen, että netissä olisi enemmän viranomaisia paikalla.

Risikolla kokemusta myös kouluampumisista

Risikko vierailee huomenna Imatralla, jossa hän tapaa tapauksen tutkinnanjohtajan, kaupunginedustajia ja kriisikeskuksen väkeä.

Risikko lähtee Imatralle ennen kaikkea siksi, että hänellä on aiempaa kokemusta kouluampumisista. Hän toimi peruspalveluministerinä Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien aikana. 

– Niiden hoidon perusteella arvelen tietävänäni, millainen tunnelma siellä tällä hetkellä on, miten paljon kysymyksiä ja miten paljon lohtua tarvitaan, hän sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.