Mainos

Sipilän veronkevennyspuheet aiheuttivat epäselvyyttä – "Vieläkin epäselvää, mitä tarkoittaa"

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) esiintyminen Ylen Ykkösaamussa selkeyttää tilannetta työmarkkinakentällä.

– Minusta hän sanoi selkeämmin kuin aiemmin julkisuudessa sen, että tämä (työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimus) riittää leikkausten poistamiseen, Lyly sanoo STT:lle.   

Sipilä sanoi Ylen Ykkösaamussa, että jos työmarkkinajärjestöjen yhteiskuntasopimus menee hyvin maaliin, ehdollisista lisäsäästöistä voidaan luopua. Veronkevennykset puolestaan tehdään, jos paikallinen sopiminen etenee ja Suomen malli selkeytyy.

Sipilä ilmoitti myös, että hallituksen kilpailukykypakettia eli niin sanottuja pakkolakeja ei ehditä valmistella ennen seuraavaa työehtosopimuskierrosta, joten se on siirretty lopullisesti hyllylle. Jos kilpailukykysopimusta ei maanantaina hyväksytä SAK:n hallituksessa, Suomen hallituksen täytyy kehittää muita keinoja kilpailukyvyn parantamiseksi.  

– Suunnitelmaa B ei tällä hetkellä ole. Sitten sitä ruvetaan valmistelemaan, jos tämä (työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimus) kaatuu. Teen kaikkeni sen eteen, että se ei kaadu, Sipilä sanoi.   

Sopimus on tällä hetkellä vaakalaudalla, sillä neljä SAK:laista liittoa on ilmoittanut, että ne eivät lähde soveltamaan sopimusta. Liitot ovat kritisoineet hallitusta siitä, että se ei ole selkeästi ilmoittanut ehdollisten lisäleikkausten ja veronkorotusten kohtalosta.

Hallitus ei niiden mukaan ole myöskään kertonut, toteuttaako se tuloveronkevennykset.

2:09

"Vieläkin epäselvää, mitä Sipilä tarkoittaa"  

Yksi sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneistä on Palvelualojen ammattiliitto PAM. Liiton puheenjohtaja Ann Selin sanoo STT:lle, että pääministerin esiintyminen Ykkösaamussa ei tuonut mitään uutta.  

Selinin mukaan selkeämpi lupaus veronkevennyksistä voisi saada PAMin harkitsemaan päätöstään uudelleen, mutta hän ei lupaa päätöksen siltikään muuttuvan.  

– Jotta ajattelisin kutsuvani (PAMin) hallitusta pohtimaan, pitäisi tulla selkeämpiä linjanvetoja ja lupauksia, että neuvottelutuloksessa todettuja asioita toteutetaan, Selin sanoo.  

Selinin mukaan ei ollut yllätys, että hallituksen kilpailukykypaketin valmistelu on lopullisesti keskeytetty. Suomen suurimman ammattiliiton puheenjohtaja piti hyvänä, että Sipilä tarjoutui viikonlopun aikana keskustelemaan asiasta osapuolien kanssa.  

Lyly puolestaan kertoo, että SAK keskustelee viikonloppuna liittojensa kanssa ja mahdollisesti myös hallituksen. Sipilä sanoo ilmoittaneensa Lylylle, että hän on kaikin tavoin käytettävissä.  

SAK:n hallitus päättää maanantaina, hyväksyykö se työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta. Jos SAK:n hallitus hyväksyy sopimuksen, työmarkkinajärjestöt päättävät sen jälkeen, onko sopimus tarpeeksi kattava.

Hallitus puolestaan arvioi sopimuksen vaikutuksia kesällä.  

– En halua ennakoida (SAK:n hallituksen) ratkaisua. Toivon, että yhteydenpito viikonloppuna tuottaa idean, joka mahdollistaa jatkokeskustelut, Selin sanoo.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja