Sipilä: Hallitus päättää kantansa yhteiskuntasopimukseen tänään – SAK:n mukaan "paketti on tässä"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus päättää tänään suhtautumisestaan työmarkkinajärjestöjen neuvotteluratkaisuun. Hän tapaa tänään kaikki työmarkkinajohtajat.

Hallituksen päätöksestä on pääministerin mukaan tarkoitus myös tiedottaa tänään.

Työmarkkinajärjestöt ovat Sipilän mukaan hallituksen kanssa jo yhtä mieltä siitä, että ratkaisu pienentää yksikkötyökustannuksia 3,7 prosenttiyksikköä. Näin hallitus voi perua oman niin sanotun pakkolakipakettinsa.

Sen sijaan Sipilän mukaan vielä on jouduttu arvioimaan, riittääkö paketti siihen, että hallitus voi perua 1,5 miljardin lisäleikkaukset ja veronkorotukset sekä mahdollisesti toteuttaa miljardin veronkevennykset.

– Ensin ollaan tarkasteltu, että meillä on samat numerot, sen jälkeen on käyty periaatekeskustelua. Nyt luulen, että olemme tästä asiasta yhtä mieltä, Sipilä kertoi toimittajille eduskunnassa.

Yhteisymmärrystä on hänen mukaansa haettu varsinkin laskelmista ja siitä, että kaikki arvioivat syntynyttä lopputulosta samalla tavalla 1. kesäkuuta.

– Kyllähän tämä on sellainen kokonaisuus, jonka hallitus haluaa ilman muuta saada maaliin. Tämä on historiallinen tulos ja parantaa meidän kilpailukykyämme merkittävästi, Sipilä sanoi puoliltapäivin.

Sipilää tavannut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi iltapäivällä, että tapaamisessa käytiin läpi hallituksen näkemyksiä neuvotteluratkaisuun.

SAK:n liitot käsittelevät tällä viikolla neuvotteluratkaisua, ja SAK:n hallitus ottaa siihen kantaa ensi maanantaina.

Onko mahdollista, että pakettia vielä muutetaan joltakin nurkalta?

– Minä luulen, että ei ole, eikä ole tarkoituskaan. Kyllä tämä paketti on nyt tässä, Lyly sanoi.

Ei siis ole tarkoitus, että tätä ruvettaisiin muuttamaan paikallisen sopimisen tai jonkun muun asian osalta?

– Tätä pakettia ei avata, se on selvää. Tämä on se sopimus. Enemmän saa tehdä, mitä vaan kukin haluaa, Lyly sanoi. 

Hallitus hyväksyi työmarkkinajärjestöjen ehdotuksen 8:19

Lue myös:

    Uusimmat