Mainos

Sipilä: Hallituksen kilpailukykylait lopullisesti jäähyllä – "Suunnitelmaa B ei ole"

2:09

Pääministeri Juha Sipilä sanoo Ylen Ykkösaamussa, että hallituksen kilpailukykypakettia ei ehditä valmistella ennen seuraavaa liittokierrosta. Jos työmarkkinajärjestöjen yhteiskuntasopimus ei toteudu, muut keinot pitää ottaa käyttöön.

Sipilä sanoi, että nyt pitää kääntää kaikki kivet ja viedä työmarkkinajärjestöjen sopimus maaliin.

Sipilän mukaan ns. pakkolait eivät missään tapauksessa ehdi tulla voimaan, vaikka yhteiskuntasopimus kaatuisikin.

– Jos tätä (yhteiskuntasopimusta) ei tule, sitten joudumme jo miettimään ihan uusia keinoja. Suunnitelmaa B ei tällä hetkellä ole. Sitten sitä aletaan valmistella, jos tämä kaatuu. Nyt teen kaikkeni, ettei se kaadu. 

Sopimus on tällä hetkellä vaakalaudalla, sillä neljä SAK:laista liittoa on ilmoittanut, että ne eivät lähde soveltamaan sopimusta. Liitot ovat kritisoineet hallitusta siitä, että se ei ole selkeästi ilmoittanut ehdollisten lisäleikkausten ja veronkorotusten kohtalosta. Hallitus ei niiden mukaan ole myöskään kertonut, toteuttaako se tuloveronkevennykset.

Sipilä toisti Ylen haastattelussa viestinsä, että hallitus on valmis luopumaan ehdollisista lisäsäästöistä, jos kilpailukykysopimus onnistuu kattavasti. Veronkevennykset puolestaan tehdään, jos paikallinen sopiminen etenee ja Suomen malli selkeytyy.

Pääministeri sanoo eilen keskustelleensa SAK:n Lauri Lylyn kanssa. Sipilä sanoo ilmoittaneensa Lylylle, että hän on kaikin tavoin käytettävissä.

SAK:n hallitus päättää maanantaina, hyväksyykö se työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen kilpailukykysopimuksesta. Jos SAK:n hallitus hyväksyy sopimuksen, työmarkkinajärjestöt päättävät sen jälkeen, onko sopimus tarpeeksi kattava. Hallitus puolestaan arvioi sopimuksen vaikutuksia kesällä. 

5:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja