Sipilä tyrmää Metalliliiton kritiikin: Työttömien aktiivimallin valmistelu ei ole kikyn vastaista

Metalliliiton Riku Aalto varoittaa Juha Sipilän (kesk.) hallitusta niin sanotuista työttömien aktivointitoimista. Hallitus on jatkanut työttömien aktiivimallin valmistelua sen jälkeen, kun työmarkkinajärjestöt vetäytyivät niistä yhteisen näkemyksen puuttuessa. 

Esitetyssä aktiivimallissa työttömien pitäisi jatkossa täyttää tietyt aktiivisuusehdot, jotta työttömyysturva säilyisi.

Aallon mukaan aktiivimallin valmistelu omin päin on kilpailukykysopimuksen eli kikyn vastaisia. 

– Hallituksen toiminta on tällöin kikyn vastaista ja hallituksen luottamus sopijaosapuolena osoittautuu juuri sellaiseksi kuin on epäiltykin, Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi eduskunnassa, että työttömien aktiivimallin jatko on käyty läpi yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Sipilä muistutti, että hallitus on huomioinut työmarkkinajärjestöjen raportissa kertomia huolia.

– Asioita viedään eteenpäin, mutta kolmikannassa neuvotellen,  Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan aktiivimallin valmistelu ei ole kilpailykykysopimuksen vastaista. 

– Ei ole, tämäkin käytiin läpi moneen kertaan, kun tuo asia oli esillä, Sipilä sanoi. 

Sipilän mukaan hallitus jatkaa aktiivimallin valmistelua. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdotti viime viikolla aktiivimallin valmistelun lopettamista. 

Elorannan mukaan aktiivimallin valmistelu nykymuotoisena on yhteiskunnan voimavarojen tuhlausta ja työttömien hyppyyttämistä, kun sote- ja maakuntauudistus joka tapauksessa lakkauttaa TE-toimistot vuonna 2019.

Lue myös:

    Uusimmat