Mainos

Sipilä: Hallituksen edettävä nyt omilla toimilla

3:31

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan yhteiskuntasopimuksen tilanne näyttää heikolta, mutta hän aikoo olla vielä yhteydessä työmarkkinaosapuoliin tänään ja huomenna.

Hän kuitenkin sanoo, että hallitus etenee omilla keinoillaan, koska neuvottelut kariutuivat työmarkkinoiden keskusjärjestöjen välillä.  

Hallituksen kilpailukykypaketti tulee lausuntokierrokselta ensi viikolla ja eduskunnassa sitä käsiteltäisiin helmikuussa. Sipilä sanoo olevansa pettynyt, että lukuisat yritykset sovusta eivät tuoneet yhteisymmärrystä työmarkkinaosapuolten välille.  
– Kun euroaikana talous menee alaspäin ja kilpailukyvyn kanssa pitää tehdä toimia, työmarkkinajärjestelmä ei näytä kykenevän tekemään tämän ajan vaatimia päätöksiä, Sipilä sanoo.

Kilpailukykypaketti tarkoittaa käytännössä palkkojen ja etujen alentamista hallituksen toimilla. Hallitus on esittänyt, että jos yhteiskuntasopimus ei toteudu, sairausloman ensimmäisestä päivästä tulisi palkaton, vuosilomaa lyhennettäisiin ja lomarahoja leikattaisiin. Lisäksi loppiainen ja helatorstai muutettaisiin palkattomiksi vapaapäiviksi. Sipilä jättää mahdollisuuden, että lausuntokierros vaikuttaa paketin sisältöön.  
– Katsotaan, muovataanko esitystä jotenkin, Sipilä sanoo.

Yhteiskuntasopimusneuvottelut kariutuivat aiemmin tänään. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT sanoi viime viikolla irtaantuvansa neuvotteluista vastalauseena Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmoitukselle lopettaa keskitettyjen palkkaratkaisujen tekeminen. EK taas piti välttämättömänä AKT:n osallistumista sopimukseen.  
– Kun Suomen työllisyys on näin heikossa tilanteessa, olisin toivonut yhdessä tekemisen henkeä, Sipilä sanoo.  Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.