Mainos

Sipilä: "Käsittämätöntä touhua, isänmaan etu kaukana"

2:11

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) eivät vielä tänään haudanneet yhteiskuntasopimusta, vaikka työnantajien EK teki selväksi, ettei sopimus synny ilman kuljetusliitto AKT:tä.

Juha Sipilän mukaan pallo on nyt täysin työmarkkinajärjestöillä, eikä aikaa sopimiseen ole enää paljon. Jollei vaihtoehtoista tarjousta tule, niin hallitus toteuttaa oman työelämälakipakettinsa.

Pääministeri Sipilä kommentoi AKT:n ilmoitusta jättäytyä pois yhteiskuntasopimusneuvotteluista tänään eduskunnassa.

– No kyllähän tämä on käsittämätöntä touhua. Tästä on isänmaan etu kaukana. Tässä on nyt työmarkkinajärjestöillä näytön paikka, että kyetäänkö Suomessa sopimaan vai eikö kyetä. Pallo on ihan täysin työmarkkinajärjestöillä, lateli Sipilä.

Yhteiskuntasopimuksen vaihtoehto on hallituksen niin kutsuttu pakkolakipaketti, jossa muun muassa karsitaan lomia, lomarahoja ja arkipyhiä.

– Hallituksella on oma kilpailukykypaketti. Odotan vaihtoehtoista tarjousta työmarkkinajärjestöiltä ja jos sitä ei tule, niin sitten tämä meidän paketti menee suunnitellusti eteenpäin.

Pääministeri ei ottanut suoraa kantaa siihen, voiko sopimus syntyä ilman kuljetusliitto AKT:tä. Työnantajien mielestä sopimusta ei tehdä, jollei viennin ja tuonnin pysäyttämiseen kykenevä AKT ole mukana.

– Kyllä sen pitää kattava olla. En nyt osaa sanoa jääkö se yksittäisestä liitosta kiinni, mutta kattava sen pitää olla jotta siinä olisi mitään järkeä, pohti Sipilä.

Aika käy vähiin

Aikaa mahdollisiin neuvotteluihin ei ole enää paljon.

– Laki on jo lausuntokierroksella ja juna menee eteenpäin ja kohta siihen junaan ei enää kerkiä kyytiin, totesi Sipilä.

1:36

Valtiovarainministeri Alexander Stubb oli samoilla linjoilla. Yhteiskuntasopimukselle on vielä ovi auki, mutta muuten edessä ovat hallituksen oma lakipaketti.

– Me olemme jo aloittaneet lainsäädäntövalmistelun ja tulemme näitä jatkamaan ja toivomme edelleen, että työmarkkinajärjestöt pääsevät jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen. Millä tavalla he sen tekivät, se on heidän asiansa, totesi Stubb.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.