Mainos

Sipilä Finnair-kohusta: Valtionyhtiöiden palkitsemisohjeet tehty noudatettaviksi

Valtionyhtiöiden palkitsemisohjeet on tehty noudatettaviksi, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.) STT:n haastattelussa.

– Nyt Finnairin osalta ei ole noudatettu, hän sanoo STT:n haastattelussa Naantalissa.

Sipilän mukaan enemmistöomisteisten valtionyhtiöiden tulisi käydä palkitsemisohje läpi seuraavissa yhtiökokouksissaan.

– Silloin enemmistöomistajan ääni tulee siinä kuultua.

Hän kertoo keskustelleensa asiasta omistajaohjauksesta vastaavan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) kanssa.

Finnairin toimitusjohtajalle Pekka Vauramolle myönnetystä lisäeläkkeestä on noussut kohu. Koko asian taustalla on valtion esittämä näkemys, ettei lisäeläkkeitä käytettäisi palkitsemiseen. Sipilä oli tuolloin omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Sipilä ja Lintilä ovat sanoneet, etteivät he tienneet lisäeläke-esityksestä.

– Jos valtio-omistajalta tiedustellaan asiasta, meillä ei ole mitään muuta näkemystä kuin se, mitä on yhdessä linjattu ja eduskunnassakin keskusteltu. Minulle on yllätys, että ohjeita ei noudateta, sillä ne ovat kaikkien tiedossa. 

Lintilä on sanonut, että valtioneuvoston omistajaohjausosaston päällikkö Eero Heliövaara on kertonut kokeneensa, ettei Finnairin toimitusjohtajan mahdollisesta lisäeläkkeestä tarvinnut kertoa eteenpäin

Sipilä sanoo, ettei ole keskustellut asiasta Heliövaaran kanssa.

Epämiellyttäviä palkkionkorotusesityksiä

Sipilä kertoo, että ollessaan omistusohjausministeri, hänen pöydällään kävi lukuisia valtionyhtiöiden hallitusten palkkiokorotusesityksiä, jotka hän järjestelmällisesti tyrmäsi.

– Olen perustellut sen joka kerta sillä, että nyt on tehty kiky-ratkaisuja ja nyt ei ole mitään perustetta sille, että yritysjohdon tai hallitusten jäsenten palkkiot tällaisessa tilanteessa nousevat. Ehdotukset ovat olleet suorastaan epämiellyttäviä, ja olen myöskin sen ilmaissut.

Sipilä ei halua eritellä, mistä yhtiöistä ehdotuksia on tullut.

– En halua yhtiöitä nimetä, mutta kaikkiin niihin ehdotuksiin, joita on käynyt pöydälläni, vastaus on ollut sama. Totta kai myös tähän asiaan, jos se olisi käynyt minun pöydälläni, vastaus olisi ollut, että meillä on selkeä omistajaohjauslinjaus.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.