Sinustako opaskoiran hoitoperhe? Tätä se vaatii

Näkövammaisille päätyvät opaskoirat tarvitsevat ennen töiden aloittamista noin vuodeksi kodit ihan tavallisista perheistä. Sopivista hoitoperheistä on jatkuva pula. Opaskoirakoululta kerrotaan, mitä toimintaan osallistuminen edellyttää.

Kun harkitsee ryhtymistä opaskoiran hoitoperheeksi, alussa on kaksi kynnyskysymystä. Ensimmäinen niistä on sijainti.

– Hoitoperheen tulisi asua sadan kilometrin säteellä Vantaalla sijaitsevasta Opaskoirakoulusta. Silloin koiran pystyy säännöllisesti tuomaan tänne pentukouluun sekä eläinklinikalle, jossa omat eläinlääkärimme rokottavat koiran ja seuraavat sen kasvua ja kehitystä. Samalla myös Opaskoirakoulun kouluttajat pääsevät näkemään pentua ja auttamaan heti, mikäli käyttäytymiseen liittyviä ongelmia ilmenee, Näkövammaisten Keskusliitto ry:n alaisen Opaskoirakoulun johtaja Riitta Liimatainen sanoo.

Toinen kynnyskysymys on, kuinka pitkään pentu joutuu olemaan yksin kotona.

– Ainakin pikkupentuvaiheessa on oltava kotona, mutta senkään jälkeen pentu ei saisi säännönmukaisesti olla yksin yli kuutta tuntia päivässä. Koska koiran on tulevaisuudessa tarkoitus työskennellä ihmisten kanssa, sen tulisi leimautua ihmisiin hyvin voimakkaasti ja nauttia yksin olemisen sijaan ihmisten seurasta.

Aikaisempaa koirakokemusta hoitoperheiltä ei vaadita.

– Kokemus on toki positiivista ja ehkä helpottaa hommaan kiinni pääsemistä, mutta jotkut ovat ihan luonnostaankin erittäin hyviä koirien kanssa.

Muita koiria perheessä saa olla, kunhan ne eivät ole aggressiivisesti käyttäytyviä, erittäin pelokkaita tai hyvin nuoria.

– Nuoret koirat alkavat usein riehua keskenään eivätkä lajitoverin seurasta johtuen leimaudu niin voimakkaasti ihmiseen. Iäkkäämpi koira sen sijaan voi antaa hyvää käytösmallia ja opettaa, mitkä asiat ovat sallittuja ja mitkä eivät ja milloin kannattaa pelätä ja milloin ei. Lisäksi pentu tottuu siihen, ettei lajitovereiden kanssa tarvitse aina leikkiä ja riehua, Liimatainen sanoo.

– Sillä, asuuko kerros-, rivi- vai omakotitalossa, ei ole mitään merkitystä: opaskoiriksikin mennään aikanaan hyvin erilaisiin ympäristöihin ja asuinoloihin.

Käytöstavat opetettava

Hoitoperhetoiminnasta kiinnostuneiden on käytännössä ilmoitettava halukkuudestaan Opaskoirakoululle ja osallistuttava siellä aiheesta järjestettävään infotilaisuuteen.

– Hoitoperheistä on koko ajan pieni pula, enemmänkin tarjokkaita voisi olla, Liimatainen sanoo.

Jos sekä Opaskoirakoulun henkilökunta että tarjokkaat itse ovat vakuuttuneita toiminnan sopivuudesta perheelle, aletaan odottaa. Nimittäin pentuja. Niitä syntyy Opaskoirakoululla vuosittain 50–70.

– Pennut luovutetaan hoitoperheisiin seitsemän viikon iässä. Koululla ne kasvavat tarhaolosuhteissa, ja koska varhaiset viikot ovat hyvin kriittisiä koiran kehittymisen, mielen ja tottumisen kannalta, haluamme niiden pääsevän nopeasti perheisiin saamaan erilaisia kokemuksia.

Varsinaisesta opaskoiraksi kouluttamisesta huolehtivat aikanaan Opaskoirakoulun omat kouluttajat.

– Hoitoperheen ei tarvitse opettaa pennulle muuta kuin hyvät kotikäytöstavat – se onkin tosin aika iso juttu, Liimatainen naurahtaa.

Hoitoperheen vaihto "äärimmäisen harvinaista"

Hoitoperheistä noin puolet päätyy kasvattamaan ainakin kaksi pentua.

– Olemme suunnattoman kiitollisia niillekin, jotka kasvattavat ”vain” sen yhden. Emme edellytä, että pitäisi sitoutua useampaan.

– Jotkut saattavat yhden pennun kasvatettuaan pitää monta vuotta taukoa ja sitten taas elämäntilanteen salliessa ottaa uuden. Joillakin on puolestaan ollut opaskoiran pentu jo lapsuudenkodissa.

Joudutaanko koiria ottamaan joskus pois hoitoperheistä?

– Jos antamiamme ohjeita ei toistuvista huomautuksista huolimatta noudateta, niin hoitoperhettä voidaan joutua vaihtamaan. Se on kuitenkin äärimmäisen harvinaista, Liimatainen sanoo.

Jokaisesta ei opaskoiraa

Kun pentu kasvaa, sen kanssa käydään Opaskoirakoululla pentukouluissa ja tapaamisissa. Vuoden–puolentoista iässä pentu menee koululle soveltuvuustesteihin, jolloin sen soveltuvuus opaskoiraksi testataan.

Läheskään kaikista pennuista ei tule opaskoiria.

– Lopulta noin puolesta on siihen. Hoitoperheille eron hetki on hyvin tunteellinen, siinä on totta kai aina itkua ja haikeutta ja murhetta. Toisaalta hoitoperheet ovat hirvittävän ylpeitä siitä, että ovat pystyneet auttamaan – että joku sokea ihminen tavallaan saa itselleen silmät, Liimatainen kertoo.

– Jos koira hylätään opaskoirakoulutuksesta, niin hyvin moni hoitoperheistä kysyy heti ensimmäiseksi pettyneenä, mitä he ovat tehneet väärin. Mutta ei vika ole heissä. Opaskoiran työ vain on niin vaativaa, että koiralta itseltään edellytetään hyvin paljon.

Tämän vuoden alusta lähtien Opaskoirakoulu on tarjonnut koulutuksesta hylättyjä koiria ensisijaisesti muuhun työkäyttöön. Ne voivat päätyä esimerkiksi poliisille, Tulliin tai Rikosseuraamuslaitokselle eli vankiloihin.

– Jos koira vaikka haistelee hirveästi, niin se ei sovellu oppaaksi, mutta voi olla erittäin hyvä huumekoira. Samaten hyvin eloisa, leikkisä tai vähän ylikierroksilla käyvä koira saattaa sopia paljon jaksamista vaativaan hajutyöhön.

– Koira saattaa niin ikään olla meille muuten täydellinen, mutta olla aivan äärettömän kiinnostunut muista koirista. Jos tuota ominaisuutta ei saada laantumaan, niin sitä on turha kouluttaa opaskoiraksi. Muuhun työhön se voi silti olla älyttömän hyvä, Liimatainen selittää.

Myynnillä ei taota rahaa

Jos koira ei sovellu opaskoiraksi eikä muuhunkaan työhön, hoitoperheen on mahdollista lunastaa se itselleen. Siltä varalta, että hoitoperhekään ei halua koiraa, Opaskoirakoululla on lista itselleen hieman vanhempaa koiraa toivovista ihmisistä.

– Koira, joka ei jatkakaan koulutukseen, alkaa olla jo aika aikuinen. Sen terveydentilasta, käyttäytymisestä ja tavasta reagoida asioihin tiedetään yhtä sun toista, Liimatainen luettelee hieman kypsemmän koiran ostamiseen liittyviä etuja.

Rahaa Opaskoirakoulu ei myytävillä koirilla tee. Pentujen kasvatus nielee paljon varoja, vaikka niistä ei ikinä tulisikaan opaskoiria.

– Opaskoirakoulu maksaa pennusta lähtien koiran eläinlääkärikulut, rokotukset sekä kaulapannan ja hihnan kaltaiset perustarvikkeet. Kaikilta koiriltamme kuvataan myös lonkat ja kyynärät, ja lisäksi osa kastroidaan. Pelkästään kolmen viimeisen toimenpiteen kulut nousevat pääkaupunkiseudulla noin 800 euroon. Opaskoirakoulu ei saa siitä koiraa myydessään välttämättä edes omiaan takaisin, Liimatainen sanoo.

Kiinnostuitko hoitoperhetoiminnasta? Opaskoirakoulu järjestää seuraavat pentuinfot 11.9.2014 klo 17.30 ja 28.9.2014 klo 14. Paikkana Opaskoirakoulu, Siltaniitynkuja 1, 01260 Vantaa.

Kuvat: Hannele Enqvist

Huomenta Suomessa esiteltiin kadonneita lemmikkejä etsivä etsijäkoira Pinja vuonna 2010. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat