"Sinulla on oikeus 136,99 EUR veronpalautukseen” – huijarit saivat verottajan palautekanavat täyttymään yhteydenotoista

4:34
Huijaussoitot ja koronarokotekaupustelijat piinaavat ihmisiä

Viikonloppuna ja alkuviikosta useat suomalaiset saivat sähköposteihinsa viestin, jossa kerrottiin yli sadan euron veronpalautuksesta ja pyydettiin klikkaamaan linkkiä lomakkeen täyttämistä varten. Toistaiseksi asiaan liittyviä rikosilmoituksia ei ole juurikaan kirjautunut poliisin järjestelmiin.

Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta kertoo, että palautetta epäilyttävistä viesteistä alkoi tulla viikonloppuna ja maanantaina montaa eri kanavaa pitkin virastoon.

– Itse bongasimme somesta, meitä alettiin tägätä näihin julkaisuihin. Vaihteeseen tuli puheluita, asiakaspalveluun ja minulle henkilökohtaiseen postiin. Palautelomakkeen kautta kerrottiin saadusta epämääräisestä viestistä.

Verohuijaus Oulun puskaradio

Viesti alkoi hyvällä suomen kielellä kirjoitettuna, mikä saattoi aluksi hämätä vastaanottajaa. Lähettäjänä näkyi lisäksi VERO SKATT. Loppuosa kuitenkin viimeistään paljasti monelle huijauksen.

– Olihan se vähän epämääräisen oloinen. Veronpalautusaika ei myöskään ole nyt, minkä moni tiesi, eikä Verohallinto lähettele linkillisiä sähköposteja.

Myös poliisi on oli pian Verohallintoon yhteydessä asian tiimoilta, ja jo maanantaina asiakkaita alettiin ohjeistaa siitä, miten tulisi toimia viestin saatuaan.

– Viesti on syytä tuhota välittömästi. Viestissä olevia linkkejä ei kannata avata, Hietamäki painottaa.

Lisäksi mikäli on erehtynyt antamaan luottokorttitiedot tai verkkopankkitunnukset, tulee välittömästi ottaa yhteys omaan pankkiin, jonka jälkeen tulee tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille.

Osoitteet peräisin tietomurrosta?

Loppuviikosta palautteet aiheen tiimoilta ovat hiipuneet, eli oletettavasti uusia viestejä ei enää ole lähtenyt. Samantyyppisiä huijausyrityksiä on tehty verottajan nimissä vuosien varrella useita.

Rikosylikomisario Juha Tompuri keskusrikospoliisista arvioi, että tekijä on tällä kertaa saattanut ollut ulkomaalainen viestissä käytetyn kömpelön suomen kielen takia.

– Se, mistä uhrien osoitteet on löydetty, on mielenkiintoista. Väistämättä tulee mieleen, että ne ovat peräisin jostain tietomurrosta.

Tompuri kiittelee Vero.fi-palvelun nopeaa reaktiota. Toimintaohjeet verottajan nettisivuille saatiin maanantain aikana. Toistaiseksi tapaukseen liittyen ei juuri ole kirjautunut rikosilmoituksia.

Suomalaisille tulossa myös oikeaa veropostia

Hietamäen mukaan Verohallinnosta on lähdössä tulevana perjantaina kymmenille tuhansille suomalaisille oikeakin sähköposti verotukseen liittyen. Kyse on elinkeinon- ja maatalouden harjoittajista ja heidän puolisoistaan.

Viesti on kuitenkin ainoastaan niin kutsuttu heräte, joka kehottaa siirtymään Vero.fi-palveluun tarkastelemaan valmistunutta veroehdotusta. Kyseisessä viestissä ei huijausviesteistä poiketen mainita summia, eikä se sisällä linkkejä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja