Mainos

Jaakon sähköpostiin kilahti ovela huijaus – Postin logolla varustettu sivu sai melkein menemään vipuun: "Lähetys oli uskottava"

0:32

Suomalainen Jaakko joutui maanantaina kieron huiputusyrityksen kohteeksi, kun hänen sähköpostiinsa tuli Postin nimissä lähetetty ilmoitus saapuneesta lähetyksestä, josta on muutaman euron rahtimaksu maksamatta.

Jaakko kertoo, että lähetys oli uskottava, ja hän oli viimeaikojen runsaan verkko-ostosten teon vuoksi ajatellut kyseessä olevan vain yksi monista tilauksista. Nyt kyseessä oli viestin perusteella arvonnasta voitettu älypuhelin.

Tutut värit ja logot hämäsivät

Sähköpostissa käytettiin hyväksi tutun kuuloisia sanamuotoja ja postilta tuttuja väriteemoja. Linkki vei postin logolla varustetulle sivustolla ja se puolestaan lopulta sivulle, joka pyysi luottokorttitietoja. Ilmeisesti juuri luottokorttitietojen saanti oli huijauksen tavoitteena.

Jaakko kertoo MTV Uutisille, että hän meni suoraan lankaan, vaikka lopulta hän ei maksukorttitietojaan laittanut epäilysten herättyä. Normaalisti hän ei olisi kuitenkaan edes painanut sähköpostin linkkiä, jos olisi arvannut kyseessä olevan huijaus.

Viranomainen kehottaa tarkastamaan yksityiskohtia

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilla on ohjeita, miten välttää joutumasta nettihuijausten uhriksi.

Virasto muistuttaa, että hälytyskellojen pitäisi soida, jos yllättävissä yhteydenotoissa luvataan esimerkiksi ainutlaatuisia tarjouksia tai mahdollisuuksia suuriin rahasummiin. Tässä mielessä ilmoitus arvonnan voittoon liittyvästä esineestä voisi olla omiaan herättämään epäluulot.

Sähköpostin osoite ei muistuttanut juuri postin käyttämää, kuten eivät myöskään sivujen sähköpostiosoitteet, mutta Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että sivustot voivat olla joskus lähes merkilleen samannimisiä kuin oikeat sivustot. Lisäsi sivuston sisältökin voi näyttää aidolta.

Keskus suositteleekin tarkastelemaan yksityiskohtia, sillä esimerkiksi käännösten tai yrityksen tietojen puute voi paljastaa väärennyksen.

Selaimen kohdeosoitekin kannattaa tarkistaa kirjain kirjaimelta. Keskus kehottaa menemään suorien linkkien sijaan suoraan sen palvelun sivuille, jota olet käyttämässä ja kirjautua siellä sisälle.

Posti: Oikea viesti ei kehota avaamaan linkkiä

Posti vahvistaa, että kyseessä on huijausyritys. Lisäksi se kertoo, että sen nimissä on tehty huijauksia ennenkin. 

Posti muistuttaa, että huijauksia tehtaillaan tyypillisesti tunnettujen yritysten nimissä. Posti kehottaa poistamaan yllättävät ja epämääräiset viestit avaamatta, eikä niiden linkkejä tai liitteitä kannata avata.

– Postin aidossa saapumisilmoituksessa kerrotaan noutopaikka osoitetietoineen, eivätkä ilmoitukset kehota antamaan tietoja ja avaamaan linkkejä, Posti muistuttaa.

Posti kehottaa tutustumaan Kuluttajaliiton sivuihin huijausten tunnistamiseksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja