Siniset ja kristillisdemokraatit yhdistivät valtuustoryhmänsä Helsingissä

Puolueiden johdosta kiistetään, että valtakunnallisen tason yhdistymisestä olisi keskusteluja.

Siniset ja kristillisdemokraatit yhdistivät valtuustoryhmänsä Helsingissä, kertoi Helsingin Siniset tiedotteessa keskiviikkona. Uuteen valtuustoryhmään kuuluvat kaikki KD:n ja Sinisten nykyiset valtuutetut ja varavaltuutetut.

Puolueet ovat jo aiemmin solmineet vaaliliiton Helsingissä ensi kevään kuntavaaleihin. Vaaliliitolla haetaan mahdollisuutta lisätä paikkoja kaupunginvaltuustossa.

Valtuustoryhmien yhdistymisellä tähdätään sinisten 1. varapuheenjohtajan Tiina Ahvan mukaan siihen, että konservatiivit voisivat kasvattaa mahdollisuuksiaan vaikuttaa kunnallisessa päätöksenteossa esimerkiksi budjettiasioissa.

Jokainen alue saa itse päättää, lähteekö jonkin puolueen kanssa vaaliliittoon.

"Haluamme olla itsenäinen puolue"

Sinisten ja KD:n yhdistyminen valtakunnallisella tasolla ei ainakaan tässä vaiheessa ole puolueiden mukaan suunnitteilla.

– Ainakin näillä näkymin haluamme olla itsenäinen puolue jatkossakin. Ei meillä ole yhdistymisestä puhuttu kyllä yhtään mitään, sanoo sinisten puheenjohtaja Kari Kulmala.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiistää, että puoluejohdossa olisi ollut keskusteluja eduskuntavaaleissa valtakunnallisen tason tiiviimmästä yhteistyöstä sinisten kanssa.

Siniset putosi eduskunnasta pois viime eduskuntavaaleissa. Kristillisdemokraateilla on viisi kansanedustajaa.

Entinen perussuomalaisten puheenjohtaja ja sinisten kansanedustaja Timo Soini on vihjaillut blogikirjoituksissaan ja mediassa, että Suomessa olisi kraatterin kokoinen aukko uudelle puolueelle, ja se muistuttaisi Suomen maaseudun puoluetta.

KD:lla paljon vaaliliittoja kuntavaaleissa

Kristillisdemokraateilla on tyypillisesti ollut paljon vaaliliittoja kuntavaaleissa. Essayahin mukaan viime kuntavaaleissa sillä oli vaaliliittoja kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa.

Tänä syksynä kiinnostus muista puolueista on puoluejohtajan mukaan kuitenkin ollut jopa suurempaa kuin viime vaaleissa.

Eräiden kokoomuksen, keskustan, sinisten ja kansalaispuolueen toimijoiden epävirallisissa keskusteluissa on hänen mukaansa mietitty, pitäisikö alkaa pohtia, mitä mahdollisuuksia puoluekentässä olisi tehdä enemmän yhteistyötä.

– Koen, että kiinnostuksessa, joka syksyn aikana on meidän suuntaan virinnyt, on jotain vastausta siihen, mutta toki tämä nyt on tällaista alustavaa. Ennen kaikkea haetaan mahdollisimman hyvää tulosta kuntavaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja