"Sinähän et mene minnekään!" – näin sairaalloisen mustasukkainen ihminen käyttäytyy

Mustasukkaisuus on normaali tunne. Sairaalloisen mustasukkainen ihminen ei kuitenkaan pysty hallitsemaan tunteitaan. Siispä hän pyrkiikin hallitsemaan muita.

Sairaalloisen mustasukkaisella on koko ajan hälytystila päällä. Toisin sanoen krooninen, vainoharhaan taipuvainen stressi siitä, mitä kumppani tekee, missä hän on, ketä hän tapaa. Taustalla on pelko siitä, että menettää kumppanin – eli tulee itse hylätyksi.

Erityisen mustasukkainen ihminen pyrkii hallitsemaan tilannetta, sillä hän ei yksinkertaisesti kykene hallitsemaan itseään.

– Kun ei voi hallita omaa ahdistusta, eikä tule toimeen oman sisäisen maailman kanssa, silloin ainoa keino selvitä tilanteesta on yrittää järjestää ulkoinen maailma sillä tavoin, ettei siellä ole mitään häiritseviä tekijöitä, psykologi ja pariterapeutti Keijo Markova kuvailee.

Sairaalloinen mustasukkaisuus voi ilmetä...

– Pyrkimyksenä kontrolloida toista
– Vakoilemisena
– Todisteiden ja vihjeiden etsimisenä
– Syyttelynä
– Raivoamisena ja riidan haastamisena
– Haukkumisena, huoritteluna
– Kostonhimona
– Henkisenä väkivaltana
– Fyysisenä väkivaltana

Näiden edellä mainittujen tekojen tekemisestä ei tule syyllisyydentuntoa. Mustasukkaisuus ei myöskään perustu välttämättä todellisiin uhkiin.

Toisin sanoen mustasukkainen kumppani pyrkiikin kontrolloimaan toisen menoja ja tekemisiä.

– Se tarkoittaa sitä, että kun kumppani sanoo "Nyt mä lähden illalla ulos kavereiden kanssa", ja koska se tuntuu minusta niin hirvittävän pahalle, minä sanon "Et lähde yhtikäs minnekään!"

Sairaalloisen mustasukkainen haluaa olla koko ajan selvillä, missä kumppani on. Ja hän etsii todisteita kaikkialta.

– Minun pitää ryhtyä tutkimaan kumppanin tekstiviestejä, meilejä, panemaan vakoiluohjelma toisen tietokoneelle, ja erittäin pitkälle mentäessä pitää palkata yksityisetsivä antamaan raporttia jatkuvasti kumppanin tekemisistä varmistaakseeni, ettei nyt tapahdu mitään epämukavaa, Markova listaa.

– Suhteesta puuttuu luottamus. Mielestäni on hauskaa käyttää sanaa naiivi luottamus, mikä tarkoittaa sitä, että toinen on minua varten ja voin luottaa toisiin ihmisiin.

Tämä luottamus elämään ja muihiin ihmisiin uupuu mustasukkaisuudesta kärsivältä ihmiseltä.

Vahtiminen, kontrolloiminen sekä toisen hallinta ovat keinoja, joilla mustasukkainen kumppani yrittää saada oman, sisällään jäytävän hälytystilan pois päältä.

"Okei kulta, en lähde tänään ulos."

– Jos toinen sopeutuu siihen kontrolliin, se saattaa sillä hetkellä hetkellisesti helpottaa tilannetta, mutta se ei ratkaise sitä, Markova muistuttaa.

– Sisäinen palohälytin ei lopeta toimintaansa: siellä on edelleen ne samat kysymykset ja sama mustasukkaisuuden teema syöksähtää tavalla tai toisella esiin.

Sairaalloisesta mustasukkaisuudesta kärsivän kannattaakin hakeutua yksilöterapiaan selvittääkseen, mistä tunteet oikein kumpuavat.

Kolme vihjettä: Milloin mustasukkaisuudesta tulisi huolestua?

– Silloin, kun se täyttää liikaa omaa mieltä ja alkaa vääristää todellisuutta.

– Silloin, kun ahdistus on sellaista, että toinen toisensa kohtaaminen ei ole enää mahdollista, vaan syytökset ja varuillaanolo alkavat vallita arkielämää.

– Silloin, kun mustasukkaisuus ei ole väliaikaista, vaan siitä muodostuu liian suuri olemisen ja kokemisen tila.

Vinkit: Perhe- ja paripsykoterapiakouluttaja Pirjo Tuhkasaari

Katso myös: Riitatilanteet parisuhteessa

Lue myös:

    Uusimmat