Simpsoneiden ensi-illasta yli 34 vuotta – lue hauskat arviot 1990-luvulta

Keltaisen Simpsonit-perheen elämää on seurattu jo 34 vuoden ajan. 

Matt Groeningin luoman Simpsonit-animaatiosarjan ensimmäinen jakso Yhdysvalloissa tammikuun 14. päivä vuonna 1990. Sarjan pilottijakso esitettiin ruudussa kuukautta aikaisemmin 17. joulukuuta 1989. Vuosien aikana jaksot ovat saaneet seuraksi satoja lisää. 

Tuolloin ei olisi välttämättä uskonut sarjan huikeaa menestystä, sillä kaikki kriitikot eivät olleet vakuuttuneita Simpsoneista. Vastaanotto oli varsin myönteinen jo Simpsoneiden ottaessa ensiaskeliaan televisiossa, mutta sarja sai kuitenkin osakseen myös risuja. 

People-lehti kokosi sivuilleen, millaisia arvioita sarja sai maan suurimmilta viihdealan julkaisuilta tuoreeltaan vuonna 1990.

People-lehden toimittaja kuvaili Simpsoneita ensimmäisen jakson perusteella Fox-kanavan vallankumouksellisimmaksi ja nokkelimmaksi ohjelmaksi. Simpsonit-perheen lapsia mies kuitenkin tylytti juuri sellaisiksi pedoiksi, joita lapsia vihaavat ihmiset pelkäävät eniten. Bartiin arvio tuntuisikin pätevän, mutta Maggien ja Lisan kohdalla luonnehdinta herättää ihmetystä.

Time-lehden arvostelija suhtautui sarjaan kriittisemmin. Hän kirjoitti Simpsoneista löytyvän runsaasti älykästä huumoria, mutta siitä huolimatta sarja oli hänen mielestään enimmäkseen kummallisen luotaantyöntävä. Piirrokset olivat miehen mielestä irvokkaita ja animointi television standardeillakin ala-arvoista. Esimerkkeinä irvokkuudesta hän mainitsi arvostelussaan hahmojen pallomaiset silmät, piikikkäät hiukset ja nokkamaiset naamat. 

Entertainment Weeklyssä sarjaa käsiteltiin vasta muutamaa kuukautta ensi-illan jälkeen. Tuolloin lehdessä nähtiin suuri sarjan kulisseja raottava artikkeli, jossa Simpsoneita kuvailtiin viiltäväksi satiiriksi, joka on naamioitu prime-time animaatioksi. Omalaatuisen Homerin arveltiin syrjäyttävän jopa Ronald Reaganin Amerikan hämmentävimpänä isähahmona.

New York Times -lehdessä Simpsoneita hehkutettiin, mutta se sai myös hienoista kritiikkiä. Arvostelija pohti hulvattoman terävän huumorin ja kertakaikkisen typeryyden hiuksenhienoa eroa sijoittaen Simpsonit tasapainoilemaan näiden kahden välille. Enimmäkseen Simpsonit onnistuivat kirjoittajan mielestä pysyttelemään rajan paremmalla puolella.

Rolling Stone -lehti tarttui Simpsoneihin vasta puolisen vuotta ensi-illan jälkeen. Kummallisessa arvostelussa lehden kriitikko kuvitteli Simpsoneiden olevan oikea perhe ja viittasi myös lukijoiden ihmetykseksi alusta asti keltaisina piirrettyjen hahmojen olevan oransseja.
 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2016.

Lue myös:

    Uusimmat