Siljan kirjastoreissu tyssäsi massiivisiin lumihankiin, viisi riuskaa miestä tarvittiin apuun – "Tämä keli suututtaa ja naurattaa samaan aikaan!"

Vantaalaisen Silja Vanhatalon elämä on ollut viimeisen viikon ajan "ihan mahdotonta". Pyörätuolilla kulkeva Vanhatalo kertoo jääneensä viimeksi jumiin lumeen viimeksi eilen. 

Etelä-Suomea saakka sankkana satanut lumi on ilahduttanut monia. Kinoksista ja hankalista kulkureiteistä on uutisoitu, mutta Vanhatalo tietää, että pyörätuolilla liikkuva henkilö saattaa joutua jopa kotinsa vangiksi lumisilla talvikeleillä.

– Kaverillani ei ole sellaisia ystäviä, jotka voisivat auttaa. Hänellä on paimenkoira, joka tarvitsisi liikuntaa, mutta hän pystyi päästämään sen kolmen päivän ajan vain pihalle pissalle, Vanhatalo kertoo.

– Itse yritin eilen päästä kirjastolle, mutta jäin niin pahasti jumiin tuonne hankeen, että viiden miehen piti matkan aikana kiskoa minua siellä eteenpäin.

Lisäksi hän jäi jumiin autotielle, mikä aiheutti liikenteen pysähtymistä. 

– Oli se aika hurjaa ja onneksi ei ollut pimeää.

Taksiyhtiökin ongelmissa

Uutiset Suomea lähestyvistä, uusista lumisateista saa Vanhatalon huokaisemaan syvään.

Vanhatalon taloyhtiössä auraus on toiminut aiemmin melko hyvin, nyt uuden huoltoyhtiön kanssa on ollut ongelmia. 

– Mutta kyllä viime talvenakin oli tilanteita, joissa taksin piti hinata minua 50 metrin matka lumessa, ei vaan päässyt liikkumaan eikä iso taksi päässyt pihaan. 

Taksiyhtiöstä on Vanhatalon mukaan sanottu, että kuljetukset kyseisestä taloyhtiöstä ovat hyvin hankalia. Viereinen yhtiö kuuluu palvelutalolle, jossa on useita apuvälinein kulkevia henkilöitä. 

– Kyllä sitä aina vastataan, että yritämme tehdä parhaamme aurauksen suhteen, mutta muutosta ei kovin nopeasti kuulu. 

Ilmoituksia töihin

Vanhatalolla on useampi koira, joiden ulkoilutus erityisesti aamuisin ennen töiden alkamista on näillä keleillä todellinen suoritus. Piha on usein aikaisin auraamatta, joten koirien kanssa pääsee korkeintaan talon päätyyn asti.

– Olen joutunut ilmoittamaan työpaikalleni, että olen jumissa pihassa ja myöhästyn töistä, opettajana työskentelevä Vanhatalo kertoo. 

– Tämä keli suututtaa ja naurattaa samaan aikaan. Turhauttaa, kun haluaisi olla ajoissa töissä ja hoitaa koirat, eikä pysty. 

Apua Vanhatalo saa sukulaisiltaan, jotka tulevat pahimpina päivinä ulkoiluttamaan koiria sekä tutulta taksikuskilta, joka toimittaa tarvittaessa ruokakasseja.

– Eihän se toki hänenkään tehtävänsä ole kuskailla ylimääräisiä, mutta kiitollinen olen. 

silja 2

"Ihmiset kävelivät ohi"

Vanhatalo iloitsee siitä, että monet ihmiset auttavat pulassa olevaa pyyteettömästi. On toki myös heitä, jotka kävelevät vain ohitse.

– Olin eräänä päivänä 10-vuotiaan sukulaistytön kanssa pihassa jumissa, mutta ihmiset kävelivät vain ohi eivätkä auttaneet. Ehkä suomalaiset eivät aina uskalla tarjota apuaan, varsinkin kun olen usein liikkeellä koirien kanssa. Olisi kuitenkin ihanaa, jos edes kysyttäisiin jotain, vaikkei pystyisi jäämään apuun.

Vanhatalon mukaan kaupunkien kannattaisi panostaa auraamisen lisäksi julkisiin kulkuvälineisiin - siihen, että ne olisivat kunnossa myös liikuntarajoitteisten osalta.

– Kulkisin bussilla enemmänkin, mutta pari viikkoa sitten pääsin vasta kolmanteen bussiin. Ensimmäisessä ei toiminut pyörätuolille kuuluva luiska, toisessa se kahva oli rikki. Kolmannessa se saatiin toimimaan. Kalustoa ei oikein pidetä kunnossa.

Silja Vanhatalon tuska lumen kanssa ei ole hellittämässä, sillä viikonlopuksi taivaalta on luvassa senttitolkulla lisää valkoista. Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat