Pyörätuolilla liikkuva Hannu ei ole päässyt asuntoonsa moneen päivään – syynä rikkoontunut hissi: "Kavereilta on tullut kysymyksiä, onko kaikki hyvin"

Liikuntarajoitteinen Hannu Mäkinen saapui keskiviikkona alkuillasta kotitalolleen Helsingin Pasilassa. Oman asunnon lämpöön Mäkinen ei kuitenkaan ole päässyt – syynä on rakennuksen epäkuntoon mennyt hissi.

Syntymästään asti keskivaikean cp-vamman kanssa elänyt Mäkinen liikkuu pyörätuolilla, joten hissi on arjen välttämättömyys.

Niinpä keskiviikon kuviot mutkistuivat, kun Mäkinen havaitsi hissin olevan huollossa.

– En ole ollut omassa kodissani keskiviikkoaamun jälkeen ollenkaan, Mäkinen kommentoi MTV Uutisille.

Mäkinen soitti samantien huoltoyhtiöön. Sieltä oli lähetetty isännöitsijälle korjaustarjous, jota isännöitsijä ei kuitenkaan tuolloin ollut vielä hyväksynyt.

Huoltoyhtiöstä neuvottiin soittamaan hätäkeskukseen, jotta joku voisi kantaa Mäkisen kotiinsa. Pelastusviranomaisia ei kuitenkaan paikalle saatu.

"Olen työssäkäyvä ihminen, joten en pysty koko ajan päivystämään"

Mäkisen onneksi hänen vanhempansa asuvat Helsingissä, ja Mäkinen on pystynyt majoittumaan viime yöt heidän luonaan.

– Onneksi ei ole lemmikkejä, ei sillä tavalla vaadi huomiota. Avustaja minulla on, joka vaatii vähän huomiota, mutta se kyllä pärjää omillaan, Mäkinen velmuilee.

Yhteydenottoyritykset eivät ole tuottaneet tulosta. Isännöitsijän numerosta ei vastata, ja talot omistavan Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n numerossa asiakaspalvelijat ovat olleet varattuja.

– Olen työssäkäyvä ihminen, joten en pysty koko ajan päivystämään puhelimessa. Olen koittanut jonottaa ainakin kymmenen minuuttia.

– Äitini kävi eilen asunnollani, eikä sinne ollut tullut mitään kirjettä siitä, missä mennään. Ainoa kirje oli tullut seinänaapurilta, että jos tarvitset kaupasta jotakin, sano vaan.

Päivystäjän arvelu: Korjaus voi mennä ensi viikolle

Tilanne on aiheuttanut Mäkiselle harmia. Suihkussakäynti on vanhempien luona vaikeahkoa, joten Mäkinen on joutunut jättämään suihkuttelun väliin.

– Kun laitoin Facebookiin kuvan, että hissi on suljettu, kavereilta tuli kysymyksiä, onko kaikki hyvin. Minulla on onneksi hyvät verkostot, Mäkinen huokaa.

Samassa rakennuksessa asuu Mäkisen mukaan myös muita liikuntarajoitteisia, joiden kohtalo mietityttää Mäkistä. 

Kaikista eniten Mäkistä häiritsee se, ettei häntä ole informoitu ollenkaan siitä, milloin asuntoon pääsee takaisin.

– Kun yritin jatkoselvittää tätä asiaa, soitin uudelleen hissikorjaajan päivystysnumeroon. Sieltä sanottiin, että asentaja on ottanut tämän työlistalle, mutta virkailija arveli, että korjaus menee viikonlopun yli.

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n päivystyksestä kerrotaan MTV Uutisille, että aiheesta on perjantain aikana laitettu tiedote hissin luo.

– Alustava korjausaika on kaksi päivää. Korjausta varten odotetaan taajuusmuuttajaa, päivystävä huoltomies kertoo.

Juttua muokattu 2.3.2019 kello 17.11: Muutettu viimeisen sitaatin "taajuusmuuntaja" taajuusmuuttajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat