Luulitko, että lumentulo tyssäsi tähän? Uutta lunta on tulossa viikonloppuna paikoin jopa 30 senttiä: "Sunnuntain ja maanantain sää näyttää aika hirveältä"

Lumentulo alkaa jo perjantaina, jolloin on odotettavissa vähäisiä määriä ainakin maan lounaisosassa. Sunnuntaina voi sataa paikoin jopa 30 senttiä.

Lauantaina tuuli voimistuu ja lähestyvä iso matalapaine tuo sadealueita ympäri Suomea.

Lauantain aikana lunta tulee länsirannikolla, josta sadealue liikkuu hitaasti kohti pohjoista. Eniten sataa Vaasan ja Kokkolan alueella, jossa on odotettavissa ainakin 15-20 senttiä.

Lauantain toinen kova sadealue on lounaisrannikolla, jonne on odotettavissa 10-15 senttiä.

Sunnuntaina sataa kunnolla koko maassa

Sunnuntain aikana sateet leviävät maan etelä- ja keskiosiin, ja nyt puhutaan jo isoista määristä.

Maan keskivaiheille Jyväskylän pohjoispuolelle voi sataa lisää lunta jopa 20-30 senttiä.

– Tämä vaikuttaa liikenteeseen jo ihan merkittävästi, varsinkin pikkuteillä, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Etelässä lunta tulee Turun seudulla jo lauantain puolella. Tampereen eteläpuolelle lunta on odotettavissa sunnuntain aikana ainakin 5-10 senttiä.

– Pyöreästi sanottuna etelään tulee semmoiset kymmenen senttiä sunnuntain aikana.

Sadealueet ulottuvat Rovaniemelle saakka, Keski- ja Pohjois-Lapissa ei sada välttämättä ollenkaan.

Sunnuntain sateet "epämiellyttäviä ja kiinnostavia"

– Sunnuntain lumisade on erittäin epämiellyttävä ja meteorologisesti ajateltuna kiinnostava, koska etelärannikolla osa siitä tulee vetenä sunnuntai-iltapäivän aikana, Rinne kuvailee.

Tämä aiheuttaa erittäin jäisiä pintoja kävely- ja autoteille.

– Vaikkei lunta tulisikaan paljoa, niin tämä vedentulo hankaloittaa asioita. Autojen päältä kannattaa myös puhdistaa lumet, koska vesi jäädyttää lumen siihen kattoon kiinni.

Sama sadealue liikkuu vielä maanantaina Suomen yli. Maanantaina lunta on odotettavissa enemmän pohjoiseen, etelässä lumentulo on vähäisempää.

– Etelässäkin sataa jonkin verran lunta maanantain aikana. Tämä tekee maanantai-aamun liikenteestä kamalaa, koska jään päälle satava lumi liukastuttaa teitä entisestään.

 – Kuorrutuksena kakun päälle tuuli voimistuu lauantain aikana ja on kovimmillaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Maanantai-aamunakin tulee, joten silloin tulevat sateet tulevat vaakasuorana tuulilasiin. Sunnuntain ja maanantain sää näyttää aika hirveältä, monta epämiellyttävää aspektia samassa, Rinne summaa.

Lue myös:

    Uusimmat