Mainos

Sijoitusneuvojaan ei luoteta talouskriisissä - palomiehen maine pysyy

Sijoitusneuvojan mukaan taloudelliset kriisit heikentävät kansalaisten luottamusta ammatin edustajiin.

Palomies on suomalaisten mielestä luotettavin ammattilainen, ilmenee Valittujen Palojen sisarlehtien yhteisestä tutkimuksesta. Vähiten suomalaiset luottavat puhelinmyyjiin, poliitikkoihin ja sijoitusneuvojiin.

Suomalaisten luottamus eri ammattien edustajiin (luottamusprosentti)

Luotettavimmat:

1. Palomies 96

2. Apteekin henkilöstö 96

3. Sairaanhoitaja 94

4. Lentäjä 94

5. Käsityöläinen 93

Epäluotettavimmat:

1. Puhelinmyyjä 5

2. Poliitikko 11

3. Sijoitusneuvoja 26

4. Automyyjä 28

5. Ammattiyhdistysjohtaja 31

Lähde: Valitut Palat

Sijoitusasiantuntijana työskentelevä Ilari Rautanen Helsingin OP:sta pitää suomalaisten heikkoa luottamusta ammattiryhmänsä edustajiin seurauksena maamme varallisuudesta.

– Vaurautta on ollut täällä vähemmän aikaa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Lisäksi säästäminen ei ole pakollista, sillä meillä on toimiva eläkejärjestelmä.

Rautasen mukaan myös markkinat vaikuttavat luottamukseen.

–  Taloudelliset kriisit henkilöityvät sijoitusneuvojiin. Samoinhan käy politiikassa. Kritiikki sijoitusneuvojia kohtaan liittyy tiettyihin taloustilanteisiin, esimerkiksi vuoden 2008 talouskriisiin, Rautanen sanoo.

Uutta tutkimustulosta sijoitusasiantuntija pitää hyvänä asiana.

– On ihan oikein, että ihmiset luottavat viranomaisiin. Uskon, että suomalaisten luottamus sijoitusasiantuntijoita kohtaan tulee kohenemaan koulutuksen myötä, Rautanen kertoo.

Sijoituspalvelututkinnon suorittamisesta tuli alalla käytäntö vuonna 2012 ja sitä edellytetään kaikilta Finanssialan Keskusliiton jäsenyritysten palveluksessa työskenteleviltä.

Lahjomaton viranomainen

Turun keskuspaloasemalla työskentelevän palomies Juha Oksan mielestä palomiesten suosio perustuu ammattiryhmän hyvään maineeseen; ihmiset uskovat, että he saavat apua joka tilanteessa, niin sairaskohtauksen kuin onnettomuudenkin kohdatessa.

– Nykyään palomies on moniosaaja, joka toimii niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Suomalainen palomieskoulutus on maailmallakin arvostettu, sillä teemme paljon asioita, jotka muualla kuuluisivat eri ammattiryhmien hoidettavaksi, Oksa sanoo.

Suomalaisten luottamus viranomaisiin on siinä mielessä ainutlaatuista, että täällä luotetaan viranomaisiin enemmän kuin muualla Euroopassa. Oksa kertoo, että esimerkiksi mellakoistaan tunnetussa Irlannissa kansalaisten luottamus poliisiin on heikentynyt.

– Suomessa viranomaiset ovat toistaiseksi vielä lahjomattomia. Yhteiskunta pistää kuitenkin omia kapuloitaan rattaisiin. Joka paikassa säästetään, minkä takia miehiä on vähemmän töissä ja apu tulee hitaammin perille. Tämä vaikuttaa myös ihmisten luottamukseen, Oksa kertoo.

Oksa toivoo, että palomiehet pidetään jatkossa erityisesti teknisen kehityksen aallonharjalla.

– Sitä kautta voimme tehdä työmme paremmin.

–  Myös helposti lähestyttävyys merkitsee ihmisille paljon. Teemme paljon vierailuja esimerkiksi lastentarhoissa, joista tulee usein vilpittömin palaute. Sieltä saattaa tulla myös tietynlaista ihailua, Oksa naurahtaa. 

Tutkimus tehtiin vuodenvaihteessa yhdeksässä Euroopan maassa. Suomessa tutkimukseen vastasi yli 2 000 henkilöä.  

 

 * Juttua korjattu 4.7.2014 klo 11.02: Oksa työskentelee Turun keskuspaloasemalla, ei Turun pelastuslaitoksella.

  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.