Markus tekee Suomen luotetuinta työtä – "Me halutaan ihan oikeasti auttaa – suomalaisten luottamus motivoi palkkaa paremmin"

Suomalaiset luottavat eniten palomiehiin –"Tuntuu hyvältä kuulla" 1:49

Suomalaiset luottavat eniten palomiehiin ja vähiten puhelinmyyjiin, selviää Valittujen Palojen tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi 1 896 henkilöä. Otos poimittiin Valittujen Palojen asiakasrekisteristä. 

Vastaajista jopa 98 prosenttia luottaa palomiehiin. Seuraavaksi luotetuimmat ammatit ovat apteekin henkilöstö (96 %), lentäjä (96 %), käsityöläinen (95 %) ja sairaanhoitaja (93 %).

Luotetuimman ammattiryhmän edustaja, Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen paloesimies Markus Frimodig on tuloksesta otettu.

– Kiitos vaan luottamuksesta. Tuntuu hyvältä kuulla tuo.

Frimodig arvelee, että luottamusta palomiehiin herättää etenkin aito auttamishalu.

– Varmaan siinä on osasyynä se, että me halutaan ihan oikeasti auttaa ja tuoda sitä apua.

Frimodigin mukaan suomalaisten osoittama luottamus motivoi työhön.

– Se on parempi motivaatio kuin palkka. 

Viimeaikaiset tapahtumat syövät luottamusta poliitikkoihin

Samaisesta tutkimuksesta selviävät myös ammatit, joihin suomalaiset luottavat vähiten. Näitä ovat puhelinmyyjä (6 %), poliitikko (11 %), sijoitusneuvoja (27 %), automyyjä (27 %) ja ammattiyhdistysjohtaja (34 %).

Toisena listalla olevia poliitikkoja tutkimuksen tulos ei yllätä.

– En tiedä, voiko tällaisessa demokraattisessa maassa, missä on vahva sananvapaus, poliitikkojen luottamus olla ikinä kauhean vahva, sanoo Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz.

Samoilla linjoilla on SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma:

– Politiikassa on kova taistelu, ja siinä on paljon kritiikkiä. Poliitikot kritikoivat toisiaan, ja myös toimittajat ovat kriittisiä. Pitääkö tulos sitten nähdä haasteena, että parantamisen varaa on?

Mutta miten tulosta voisi konkreettisesti parantaa?

– Yksi tosi tärkeä asia on se, että kun lupaa jotakin, pitää olla ihan tosissaan. Tältä kannalta katsoen on selvää, että se, mitä hallituksessa on tapahtunut, ja mitä perussuomalaisten keskuudessa on tapahtunut, syö politiikan yleistä luottamusta, Heinäluoma toteaa.

Zyskowicz kuitenkin muistuttaa, ettei kyselytutkimus kerro koko totuutta poliitikoille suodusta luottamuksesta.

– Totta kai poliitikkojen pitäisi aina pyrkiä parantamaan toimintaansa. Toisaalta pitää sanoa, että näin yksilötasolla, kun kohtaa ihmisiä, aika usein luottamus tai arvostus poliitikkoa kohtaan on parempi kuin yleisissä tutkimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat