Mainos

Siimes: Erikoissairaanhoito kuuluu kunnille

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, ministeri Suvi-Anne Siimes pohtii MTV3:n Nettivieraana, tulisiko erikoissairaanhoito siirtää valtion maksettavaksi vai ei. Keskusta vaati viime viikonloppuna, että osa pääkaupunkiseudun kalliista erikoissairaanhoidosta pitäisi siirtää valtion maksettavaksi. Hallituksen hyväksymä kansallinen terveydenhuoltoprojekti lähtee puolestaan siitä, että viime aikoina paljon kohua aiheuttaneen erikoissairaanhoidon tulee olla jatkossakin kuntien järjestämää.

Siimes muistuttaa, perusterveydenhuollon laiminlyöminen on kallista säästämistä, joka aiheuttaa suuria kulujen lisäyksiä muualla. -Kun terveyskeskukseen ei päivällä pääse, täytyy mennä illalla päivystykseen. Ja kun terveyskeskuspäivystyskin on tukossa, apua haetaan helposti sairaalan päivystyspoliklinikalta silloinkin, kun varsinainen vaiva ei edellyttäisi sairaalahoitoa, Siimes kirjoittaa.

-Jos kalliin erikoissairaanhoidon - siis esimerkiksi HUSsin - kulut siirrettäisiin kokonaan tai osittain valtion maksettaviksi, kuntien ei kannattaisi panostaa perusterveydenhuoltoonsa senkään vertaa kuin ne nyt tekevät. Se tuskin olisi ainakaan potilaiden etu, ja pitemmän päälle se kävisi varmasti veronmaksajillekin kalliiksi, Siimes jatkaa.

Siimes toteaa, ettei terveydenhuoltoa ei saada kuntoon hokkuspokkustempuilla eikä vastuita paikasta toiseen pallottelemalla. -Potilaiden hyvä, asianmukainen ja oikea-aikainen hoito on mahdollista vain, kun tehdään yhteistyötä. Yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä ja yhteistyötä terveydenhuoltohenkilöstön ja potilaiden välillä, Siimes kirjoittaa.

-Valtiolla on toki oma vastuunsa terveydenhuollon valtionosuuksien riittävyydestä huolehtimisessa, mutta hyvää ketjuja ei valtionkaan kannata katkaista. Valtion on pikemminkin kannustettava kuntia järjestämään myös perusterveydenhuoltonsa hyvin. Myös se on yksi kansallisen terveysprojektin tehtävä. Se on myös ainoa inhimillinen ja oikeudenmukainen tapa hillitä erikoissairaanhoidon kustannusten nousua, Siimes toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.