Siiderien ja lonkeroiden hinta oli ampaista kattoon, sitten Tulli muutti suuntaa: "Tapauksesta syntynyt kohu on täysin aiheellinen"

Makusiiderin verosotku – miten käy kauppa? 11:12
Siidereiden ja lonkeroiden verotuksesta keskusteltiin Huomenta Suomessa.

Maustettujen siidereiden ja lonkeroiden verojen piti nousta tänään EU-asetusten myötä. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Tulli nimittäin täsmensi viime viikolla antamaansa ohjeistusta, jonka myötä maustetut käymispohjaiset juomat, kuten siideri, sima sekä long drink -juomat olisi siirretty korkeamman veroasteen tulliluokkaan.

Esimerkiksi marjoilla tai hedelmiltä maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, ja ne olivat vaarassa joutua luokkaan 2208 väkevien juomien kanssa.

Luokittelu on hankalaa

Tullin ylijohtaja Jarkko Saksan mukaan tavaroiden luokittelu ylipäänsä on vaikeaa. Tulli koki tarvetta täsmentää aiemmin julkaistua luokitustaan.

– Se, että EU päätti antaa tarkentavan luokitteluasetuksen, perustui hyvin pitkään voimassa olleeseen eroavaisuuksiin siitä, miten eri maissa oli tulkittu näitä luokituksia, Saksa selittää.

Luokituksia on tulkittu eri maissa eri tavalla. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välillä on isoja eroja.

Aikaa muutokseen vain viikko

Joissain tapauksissa täytyy erikseen arvioida, kuuluuko juoma ylempään vai alempaan verotusluokkaan. Tuotetta arvioidaan muun muassa lähtöaineiden, valmistusprosessin ja tuotteen markkinoinnin perusteella.

Niin sanottu aistinvarainen tarkastelu on myös yksi arviointikeino. Aistinvaraisella tulkinnalla tarkoitetaan sitä, että juomaa tarkastellaan ja mietitään, kuuluuko se ylempään vai alempaan veroluokkaan.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry:n toimitusjohtaja Riikka Pakarisen mukaan tapauksesta syntynyt kohu on täysin aiheellinen.

Liitto sai ensimmäisen Tullin tulkinnan viikko sitten. Tulkinnassa oli Pakarisen mukaan paljon kyseenalaisia kohtia.

Ensimmäisen vaiheen tulkinta olisi tarkoittanut sitä, että omenasiideri, jonka päälle on lisätty hieman esimerkiksi mansikka-aromia, olisi siirtynyt eri veroluokkaan kuin pelkkä omenasiideri.

Tuotteet ovat valmistustavoiltaan samanlaiset. Veroluokituksen ja hinnoittelun muuttamiseen olisi ollut viikko aikaa.

– Tervehdimme ilolla, tätä tarkennusta ja muutosta. Minusta on hienoa, että asiaa tarkasteltiin Tullin puolesta uudestaan ja tehtiin selkeät tarkennukset.

– Näissä tarkennuksissa on kyse nyt siitä, että onko juomaan lisätty etyylialkoholia. Käymispohjaisissa siidereissä sitä ei yleensä lisätä, Pakarinen selittää.

Tullin luokitus pysyy

Laitilan Wirwoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka arvioi, että Tullin luokitus pysyy.

– Tarkoitus on nimenomaan se, että harmonisoitaisiin käytännöt kaikissa EU-maissa. Tämä oli pahasti menossa siihen suuntaan, että Suomi olisi tehnyt omat tulkinnat tästä kokonaisuudesta ja siiderit olisi otettu tähän mukaan.

Jarkko Saksan mukaan myös Tullissa uskotaan, että tämänhetkinen luokitus pysyy.

Pakarinen muistuttaa, että vaikka makusiiderit jäivät alempaan veroluokkaan, jotkut juomat nousevat silti ylempään veroluokkaan. Viime kädessä Tulli on Suomessa se viranomainen, joka määrittää Tullinimikkeen oikeellisuuden.

Lue myös:

    Uusimmat