Sihvonen: SM-liigan viime kauden onneton sekoilija palasi elävien kirjoihin odotettua nopeammin – "Aivan eri lätkää kuin muilla"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen analysoi JYPin tilannetta seurana ja joukkueena, kun jyväskyläläiset ovat pelanneet tasan tusinan pelejä.

JYPin lähihistoria on hieman kummallinen. Seura voitti toissakaudella peräti CHL:n päävalmentaja Marko Virtasen komennossa. Sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä. Virtasen kanssa ei tehty enää jatkosopimusta ja seura urheilujohtaja Jukka Holtarin johdolla lähti viljelemään kummallista seikkailupolitiikkaa. Päävalmentajaksi palkattiin kokematon Lauri Merikivi.

Seuraukset olivat liki katastrofaaliset. JYPistä tuli eräänlainen pelaajien joukkue, jonka esitykset kaukalossa olivat onnettomia. Lopulta kokenut Risto Dufva kutsutiin hätiin, kun Merikivelle annettiin potkut ja lopulta laukkunsa sai pakata myös Holtari.

Käsillä olevaan kauteen JYP lähti palauttamaan kunniaansa. Kolmeen avainruutuun palkattiin uudet miehet: päävalmentajaksi Pekka Tirkkonen, urheilujohtajaksi Mikko Viitanen ja toimitusjohtajaksi Risto Korpela.

Näin JYPin ensimmäistä kertaa harjoituspelissä KalPaa vastaan. Olin heti, että vau! Tirkkosen JYP pelasi aivan eri lätkää, mitä muut joukkueet Liigassa parilla viime sesongilla keskimäärin. Ulkomailla olleeseen Tirkkoseen eivät olleet vaikuttaneet Liigaa pelillisesti heikentäneet pelin "nopeuttamisen" pyrkimykset.

JYPin vahva kauden alku on perustunut vankkaan Meidän pelin pelaamisen sapluunaan. Koskaan aiemmin ei Jyväskylässä ole pelattu tällaista lätkää, vanhat traktorilätkän opit on laitettu romukoppaan. – Vai onko sittenkään? Palaan asiaan tekstin lopussa.

Selkeä pelitapa on saanut veren virtaamaan myös JYPin konkareiden kuten Jarkko Immosen ja Ossi Louhivaaran pohkeissa, jopa kapteenin tehtävän Juuso Vainiolle luovuttaneen Juha-Pekka Hytösen otteet ovat olleet jotenkuten kelvollisia. Vahvasti pelanneen Vainion ohella todella huikea suoritus on nähty nuorelta puolustaja Anttoni Hongalta. En ihmettelisi, jos Jukka Jalosella olisi käyttöä Leijonissa sekä Vainiolla että Hongalla. Hyökkääjistä vaikutuksen on tehnyt liukas Jerry Turkulainen. Muitakin onnistujia rosterissa on, kiitos toimivan pelitavan.

JYPin plakkarissa voisi olla nyt enemmänkin kuin 19 pistettä 12 ottelun jälkeen. Esimerkiksi Kärppiä vastaan JYP menetti kolmen pisteen voiton Hippoksella vasta aivan varsinaisen peliajan lopussa. Jyväskyläläisten suoritus oli tosi vahva kauden alussa.

Hyökkäämisen ja puolustamisen Meidän pelin periaattein rytmittämisen lisäksi JYPin vahvuus on ollut viiden pelaajan kombinaatiopeli hyökkäysalueella. Myös ylivoimapeli on ollut hyvää, jos kohta alivoima heikkoa.

Kaiken kukkuraksi JYP on kesken kaiken hyvän menon vahvistanut rivejään. Petrus Palmu oli hurja vahvistus heti ensimmäisessä ottelussaan. Julius Hongan liittyminen vahvuuteen on kova juttu sekin. Tosin hänen osaltaan mennään vain ottelukohtaisella sopimuksella.

Minä en olisi minä, jos en näkisi JYPin tekemisessä juuri nyt myös vaaran merkkejä. Missä on viime matseissa ollut se hyvän lähdön kauteen tuonut Meidän peli? Katsoin ymmyrkäisenä eilen, kun JYP kotiluolassaan lähinnä roiski kiekkoa ylöspäin Pelicansia vastaan. Alkaako Tirkkosen valmennusote sulaa jo nyt, kun runkosarjaa on tahkottu vasta viidennes? Aivan kuin JYP vain mukautuisi ja sopeutuisi peli peliltä Liigan keskikastin joukkueiden tyyliseen pelaamisen trendiin. JYP ei juuri nyt ole enää se joukkue, joka pelaa selkeästi toisin kuin muut. Miksi? Mitä ihmettä on tapahtumassa? Näihin kysymyksiin vastauksen tietää yksin päävalmentaja Tirkkonen.

Yhtä kaikki JYP näyttäisi palaavan elävien kirjoihin jopa odotettua nopeammin. Akuutti orastava seuratason kriisi näyttäisi menevän ohi viisailla henkilövaihdoksilla. Kyse on seurasta, joka on ollut 2000-luvun menestyneimpiä suomalaisessa jääkiekkoilussa.

Lue myös:

    Uusimmat