Mainos

Sihvonen: Kärpät ei ole kone – "Red Bull Salzburg käytti saumansa CHL:ssä"

1:16

MTV Sportin jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen analysoi Kärppien 2–3-tappioon johtaneen jääkiekon CHL:n puolivälieräpelin ensimmäisen osaottelun anatomiaa Red Bull Salzburgia vastaan.

Olen hieman kurillani pohtinut menneen syksyn mittaan, onko Kärpät kone. Niin hyvin illasta toiseen oululaiset ovat pelanneet kautensa alun sekä kotimaan Liigassa että CHL:ssä.

Kärppien päävalmentaja Mikko Mannerin valmennusote on melkoisen ihmisläheinen. Toisaalta Manner on viekas kuin mikä, hänessä on sellaisia valistuneen diktaattorin elkeitä sikäli, että hän saa eräänlaisen vapaaehtoisen pakon ilmapiirissä pelaajansa sitoutumaan joukkueen yhteiseen asiaan.

Kaikella on kuitenkin rajansa. Kärpät ei ole kone, sen pelaajat ovat ihmisiä. Kärpät ei ollut saanut henkistä latinkia kohdilleen CHL:n puolivälierävaiheen ensimmäiseen osaotteluun Red Bull Salzburgia vastaan. Ja, kuten hyvin usein käy, altavastaajana peliin lähtenyt Salzburg käytti saumansa paremmin kuin hyvin.

Pitää muistaa, että Kärpät joutui pinnistelemään aivan äärimmilleen Zürich Lionsia vastaan CHL:n neljännesvälierävaiheessa. On vain kovin inhimillistä, ettei Kärppien pelaajat saaneet ladattua itseään kovassa otteluruuhkassa, kun luvassa oli pykälää heikomman luokan vastustaja, Salzburg.

Joku varakapteeni Lasse Kukkonen näytti lähes veteraanipelien pelaajalta nälkäisten vastustajien sinkoillessa hänen ympärillään. Jos haluaa tarkastella Kärppien henkistä tilaa missä tahansa pelissä, kannattaa tarkata katseensa juurikin Kukkoseen.

Liikaa ei pidä kuitenkaan ottaa pois Red Bull Salzburgin suoritukselta. Itävaltalaisjoukkue oli selvästi tehnyt tarkan analyysin siitä, miten Kärppiä vastaan pitää pelata. Tilanne on eri kuin kotoisessa Liigassa, jossa vastustajat eivät vielä rakenna kovinkaan tarkkoja erityispelisuunnitelmia edes Kärppiä vastaan. Tässä mielessä Kärppien kovimmat ajat ovat vasta edessä keväällä pudotuspeleissä, kun aletaan pelata Kanada-maljasta.

Otan tarkasteltavaksi muutaman mielenkiintoisen huomion Salzburgin pelisuunnitelmasta Kärppiä vastaan.

Salzburg pyrki pelaamaan sikäli tiiviin viisikon peliä, että joukkueen pakka oli kasassa lähes aina, kun joukkueella olin pelin virrassa puolustusvuoro. Jos Kärpiltä haluaa ottaa ehdon tahdoin turpiinsa, kannattaa viilettää oululaisten kanssa kaukalon päästä päähän villisti. Tähän leikkiin Salzburg ei lähtenyt juurikaan.

Salzburgin tinkimätön tahto puolustaa määrätietoisesti paljasti viimeistään Kärppien löysän asenteen pelaamista kohtaan. Toki Kärpät paransi peli kuluessa hieman, mutta jääkiekkoilussa mentaalipuolen korjaaminen pelin aikana on äärimmäisen hankalaa.

Salzburg puolusti tiiviillä nipulla omalla puolustusalueellaan niin, ettei Kärpät saanut melkeinpä ollenkaan syömähammastaan eli kolmiopeliä käyntiin. Näytti siltä, että Salzburgin laitahyökkääjät merkkasivat useimmiten yksi vastaan yksi -vartioinnilla Kärppien puolustajat, jotka tapaavat liikkua pakkien laajennettuja reittejä hyökkäysalueella.

Kärpät ei myöskään saanut käyntiin tavaramerkkiään eli puolustajien vastaan ajoja hyökkäysalueelle kiekon takaisinriistovaiheessa. Tämä johtui paitsi oululaisten pakkien unisesta mielentilasta myös Salzburgin laitahyökkääjien tavasta pelata tarjontapeliään hyvin alas. Ja siksi toisekseen, on sanottava, etteivät Kärppien laiskasti luistelleet hyökkääjät olisi kunnolla edes ehtineet varmistamaan, vaikka omat puolustajat olisivatkin ajelleet vastaan.

Kaikkineen Kärppien pelaaminen näytti todella voimattomalta ja ei-kärppämäiseltä, kun joukkueen pakit ottivat Salzburgin hyökkäyksiä vastaan reilusti oman siniviivan alle pudotellen eivätkä omat hyökkääjät aina mahtuneet edes televisiokuviin takakarvaamaan.

Ei ole epäilystäkään, etteikö Kärpät tule ensi viikolla 11.12. Raksilassa toiseen osaotteluun kovemmalla sykkeellä. Eikä siinä mielessä yhteismaalein ratkeava jatkopaikka ole oululaisille ollenkaan tekemätön paikka, vaikka toinen matsi alkaakin Red Bull Salzburgin maalin johdosta.

Näen niin, että Salzburgin napakka esitys kotiluolassaan on vain hyväksi opiksi ja nuhteeksi Kärpille. Toistamiseen Kukkonen ja kumppanit eivät lähde puolilla valoilla liikkeelle itävaltalaisia vastaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja