Sihvonen: JYP tuuliajolla – seurapomon tuoreimmassa hutilaukauksessa haisee piilotettu aie: "Pelaajia ei voi huijata"

0:36
C Moren asiantuntijat Karri Kivi ja Sami Kapanen kritisoivat JYPin pelaamista kovalla kädellä.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mukaan JYP on syöksykierteessä, joka ei tunnu oikeavan urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen konstein.

JYP ilmoitti liittäneensä valmentaja Juha Juujärven päävalmentaja Jukka Ahvenjärven valmennustiimin jäseneksi. Vastaavasti apuvalmentaja Jukka Varmanen siirtyy seurassa muihin tehtäviin. Pidän ratkaisua hyvin erikoisena.

Alan kallistua sille kannalle, ettei JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasesta välttämättä ole korjaamaan niitä sotkuja, joihin seuran entinen urheilujohtaja Jukka Holtari seuran viime töikseen sysäsi muutama kausi sitten. Holtari luotti liian kauan konkareihin kuten itseensä ja muutamiin seuran ikonisiin pelaajiin sekä osoitti epäluottamusta silloiseen päävalmentajaan Marko Virtaseen. Noiden töppäilyjen jälkeen 2000-luvun menestysseura JYP ei ole ollut entisensä.

Minun luottoni Mikko Viitaseen lopahti pahan kerran viime kaudella, kun hän meni eräänlaisena valevalmentajana toikkaroimaan JYPin vaihtoaitioon tilanteessa, jossa päävalmentaja Pekka Tirkkonen ja apuvalmentaja Ari Santanen olivat lomautettuna.

Tapaan katsoa mahdollisuuksien mukaan sinne aitioon, miten päävalmentajan komennossa pelaajia johdetaan pelaajapenkin takaa. Viime kaudella JYPin aitiossa oli niin sekalaisen seurakunnan touhu päällä, ettei kokenut silmäni erottanut, johtaako peliä Viitanen vai Varmanen vai Jussi Tupamäki. Viitasen pelisilmä petti pahan kerran.

Täksi kaudeksi Viitanen palkkasi yhdessä seuran hallituksen kanssa päävalmentajaksi Jyväskylässä lähinnä kaupungin kakkoseura D-kiekossa (Diskos) kunnostautuneen kokeneen Ahvenjärven. Pidin ja pidän edelleen ratkaisua hyvänä.

JYP on hävinnyt Ahvenjärven johdolla viimeiset 10 peliä todella nuorista pelaajista koostuvalla joukkueellaan. Ahvenjärvi ei saanut potkuja, ja hyvä niin, vaan urheilutoimenjohtaja Viitanen näki palkkaamassaan valmennustiimissä mielenkiintoisia puutteita, joita paikataan nyt Juujärvellä. Viitasen lausunnot tapahtuneen johdosta ovat kuvaavia:

"Juujärvellä on näkemystä nykyaikaisen pelin vaatimuksista yksilö- ja joukkuetasolla, sekä vahvaa taktista osaamista pelin kaikilta osa-alueilta."

Sillä tavalla. Nyt Ahvenjärvi tietää sitten omat puutteensa, ja ennen muuta johtamansa edellisen valmennustiimin puutteet, joita uusi apuvalmentaja tulee ilmeisesti laittamaan kuntoon.

Meillä täällä Maikkarilla liikkui jo kotvasen aikaa tietoja, etteivät asiat ole hyvässä jamassa JYPin valmennuskopilla eikä liioin pelaajien pukukopissa. Totesin vain, että katselen mieluummin pelejä kuin perustan tuollaisista tiedoista. Tosin myös peli näytti sen, että hiljalleen JYPin pelaamisesta on pala palalta sulanut pois kauden alun rohkean pelaamisen menestystekijöitä.

Yhtä kaikki, JYPistä liikkuneet huhut eivät nekään olleet vailla pohjaa.

On todella erikoinen ratkaisu tuoda Juha Juujärvi ulkopuolelta ratkomaan jyväskyläläisen lätkän ongelmia ilman, että valta on hänellä. Toki voi olla, en tiedä, että päävalmentaja Ahvenjärvi halusi eroon apuvalmentaja Varmasesta, mutta jos näin on, se tarkoittaa kahta huonoa seikkaa: joko Viitanen kokosi alun perin kemialtaan ja näkemyksiltään erikuntaisen valmennustiimin tai sitten Ahvenjärvi epäonnistui johtamaan haluamaansa valmennustiimiä.

Minkään valtakunnan lätkälogiikalla tässä kohtaa hintaa ei pitäisi panna yksin maksamaan apuvalmentaja Varmasen.

Olisi jännittävää olla kärpäsenä katossa siinä palaverissa, missä Juha Juujärvi nyt kertoo Jukka Ahvenjärvelle, miten peliä aletaan taktisesti pelata jatkossa. Ja edelleen, olisi vielä erikoisempaa olla kuulemassa, kertooko Juujärvi pelaajille, mitä pelaamisessa muutetaan ja miksi, vai puhuuko Ahvenjärvi pelaajille Juujärven suulla.

Tokikin tuo tuossa edellä, tuo mahdollinen sekaannus, se yritetään parhaan jälkeen verhota niin, että pelaajille asia yritetään myydä mitä parhaimmassa yhteishengessä. Muistutan silti, että pelaajat näkevät kaiken läpi, heitä ei voi huijata.

Juu, kyllä Juujärvellä on silmää pelille, sen hän on osoittanut Ylen jääkiekkoasiantuntijana. Tosin Juujärven joukkueet eivät ole pelanneet yksi yhteen sillä tavalla, miten Juujärvi on asioita jääkiekkojulkisuudessa pontevasti esittänyt. Lisäksi Juujärveen liitetään etenkin Tampereen suunnalla yllättävän voimakkaita mielikuvia pelurina.

Jää nähtäväksi, onko Mikko Viitasen piilotettu aie jollain aikajänteellä leipoa Juujärvestä peräti JYPin päävalmentaja, sellaista tällaiset siirrot valitettavan usein ennustavat.

Pahimmassa tapauksessa Ahvenjärvellä on enää muutama peli aikaa kääntää kurssi, ja jos niin ei tapahdu, hänen saappaisiinsa astuu Juujärvi. Tämän nähdäkseen ei tarvitse olla ennustaja, riittää, että on pohtiva jääkiekkoanalyytikko.

Käsillä olevan kauden alla kaavailin sillä tavalla, että JYP tulee sijoittumaan sarjataulukon häntäpäähän nuorella joukkueellaan. Pahaksi onnekseen Ahvenjärven JYP pelasi satumaisen kauden alun suhteettoman yläkanttiin, ja nyt vasten kasvoja iskenyt viimeisen kuukauden realismi on saanut koko seuran turhan sekaisin.

JYPin alamäki ei todellakaan johdu siitä, että nuori ykköspyssy Joakim Kemell loukkaantui, vaikka alamäen alku hieman samoille ajoille ajoittuikin. Tosin pelkkä ajatuskin on JYPin kannalta pelottava, että mikään ylipäätään olisi kiinni yhdestä 17-vuotiaasta, jonka päälle ennen kauden alkua ei laskettu juuri mitään.

Kun kauteen lähdetään niin nuorella joukkueella kuin JYP lähti, menestyksekäs tulevaisuus sijaitsee juurikin tulevaisuudessa, ei tässä ja nyt. Tuossa tuollaisessa on jopa hyvää strategian makua, mutta strategian voi heittää romukoppaan, jos ongelmien ilmaantuessa ratkaisuna nähdään apuvalmentajan korvaaminen uudella apuvalmentajalla.

Olettaen, että JYPin johdon piirissä on vähänkään kunnollista ammattinäkemystä lajista, sen kaikkein merkittävimpänä tehtävän on arvioida urheilujohtaja Mikko Viitasen osaamista ja asemaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja