Mainos

Sharon: Israelilla ja USA:lla salainen rauhansuunnitelma

Israelin pääministeri kertoo laatineensa yhdessä USA:n hallituksen kanssa salaisen rauhansuunnitelman. Palestiinalaiset tyrmäävät ehdotuksen sisältämän väliaikaisvaltion.

Israelin pääministeri Ariel Sharon kertoo laatineensa yhdessä Yhdysvaltain hallituksen kanssa salaisen rauhansuunnitelman Lähi-idän konfliktin lopettamiseksi, kertoi israelilainen Yedioth Ahronoth -lehti tänään.

-Yleinen käsitys siitä, ettei minkäänlaista suunnitelmaa ole olemassa, on auttanut pitämään tämän suunnitelman salassa, lehti kirjoitti siteeraten Sharonin torstaina talouskonferenssissa pitämää puhetta.

Sharon kertoo työskennelleensä kuukausia suunnitelman parissa yhteisymmärryksen saavuttamiseksi amerikkalaisten kanssa. Sharon ei kuitenkaan esitellyt suunnitelmansa yksityiskohtia eikä kertonut keiden amerikkalaisviranomaisten kanssa hän on neuvotellut.

Väliaikainen Palestiina

Uutistoimisto DPA:n tietojen mukaan Sharonin suunnitelmassa esitetään väliaikaista Palestiinan valtiota, joka koostuisi 49 prosentista Länsirantaa ja osista Gazan kaistaa. Tietolähteeksi israelilaislehdet mainitsevat Sharonin avustajat.

Kaavailtu Länsirannan alue olisi seitsemän prosenttia suurempi kuin se alue, jolle palestiinalaishallinto sai autonomian vuoden 1993 Oslon sopimuksella. Palestiinalaisten hallinnassa on ollut 42 prosenttia Länsirannan alueesta ennen Israelin hiljattain suorittamaa alueiden uudelleenmiehitystä.

Sharon vaatii myös palestiinalaisväkivallan loppumista, presidentti Jasser Arafatin syrjäyttämistä ja palestiinalaishallinnon demokratisoimista. Väliaikainen valtio olisi olemassa 10-15 vuotta. Vasta sen jälkeen Israel olisi valmis hyväksymään lopullisen rauhansopimuksen.

Palestiinalaiset torjuvat

Arafatin edustaja Nabil Abu Rudeina on heti tuoreeltaan torjunut Sharonin "kuvitellun" rauhansuunnitelman. Hän arveli pääministerin vain heittäneen ilmaan koepallon.

Useat palestiinalaisjohtajat ovat aiemmin torjuneet ajatuksen väliaikaisesta valtiosta.

Sharon kertoi aikovansa esitellä ajatuksensa ulkoministeri Shimon Peresille lähiviikkoina.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.