Seurapomo haluaa muutoksen SM-liigassa vallitsevaan kulttuuriin – "Täysin arvoton keskustelu"

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen: "Viime kevät näkyy myös tuloksessa, menimme oikeaan suuntaan" 4:25
Viime kevään hopeajoukkue, kesällä vahvistunut Pelicans on yksi alkavan kauden mitaliehdokkaista. Toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen: "Viime kevät näkyy myös tuloksessa, menimme oikeaan suuntaan."

Kahdella viime kaudella pronssille yltänyt Ilves lähtee yhtenä ennakkosuosikkina syyskuussa käynnistyvään SM-liiga-kauteen. Mainiot talousluvut antavat tamperelaisseuralle mahdollisuuden satsata entistä enemmän joukkueeseensa. Urheilujohtaja Timo Koskela toivoisi seuroilta yhtenäisyyttä pelaajabudjettien ilmoittamiseen. 

Tampereen Ilves on noussut SM-liigan pohjamudista pikavauhtia kärkikahinoihin. Ilves päätti kaksi edellistä SM-liiga-kautta pronssimitalijuhliin, ja tulevan kauden joukkue on vahvistunut entisestään. 

Ilves menetti viime kauden kärkinimistä muun muassa Petri Kontiolan, Henrik Haapalan, Tommi Tikan ja Aku Rädyn, mutta onnistui myös pitämään kiinni monista runkopelaajistaan. 

Lähtijöitä on korvattu laatupelaajilla. Tampereelle ovat siirtyneet esimerkiksi hyökkääjät Oula Palve, Petr Kodytek, Simon Stransky ja Ville Meskanen sekä puolustajat Niklas Friman ja Arttu Pelli.

– Se on tietysti aina jatkumoa. Joukkuetta pyritään rakentamaan niin, että ihan alusta ei joutuisi ikinä lähtemään seuraavaa kautta tekemään. Meillä on prosessi, joka jatkuu. Emme halua projekteja, vaan noudatamme urheilustrategiaamme ja prosessiamme, joihin uskomme. Kiistatta on ollut vaihtuvuutta, mutta olen hyvillä mielin. Uskotaan, että olemme kilpailussa mukana, Koskela sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Koskelan mukaan Ilves haluaa olla "liikkuva joukkue, joka pelaa uskalluksesta voittaa, eikä pelosta hävitä".

Minun mielestäni meillä on ollut selkeä identiteetti jo jonkin aikaa. Haluamme olla aktiivisia ja aloitteellisia, mutta peliä kunnioittaen, Koskela sanoo. 

Joukkue koostuu monenlaisesti pelaajista. Kaikki eivät voi olla samanlaisia, mutta nykypäivän pelissä luistelukyvykkyydellä on iso merkitys. Puolustuksen pitää olla tarpeeksi monipuolinen ja vahva, että voi keväällä menestyä.

Koskela painottaa Ilveksen haluavan joukkueeseen pelaajia, jotka ovat menossa urillaan eteenpäin. Ilveksestä isompiin sarjoihin siirtyvät pelaajat paitsi auttavat kehittymällä tuomaan menestystä, toimivat myös käyntikorttina uusille pelaajille. Ajatuksena on, että pelaajat valitsisivat kaikista vaihtoehdoista Ilveksen nähtyään, että seurasta on mahdollista ponnistaa eteenpäin.

Pelaajien pitää kehittyä kauden aikana, vanhojen pelaajien pitää pystyä nostamaan tasoaan. Pyritään välttämään tilannetta, että olisi kauhean monta pelaajaa, jotka vain pysyvät paikallaan, Koskela painottaa.

Tältä puolen isoin asia on löytää urallaan eteenpäin meneviä pelaajia ja myös niitä, jotka haluavat mennä eteenpäin. Luonteen merkitys on iso. Haluat kilpailla, haluat valmistautua olemaan ammattilainen joka ikinen päivä. Sillä on iso merkitys.

Kasvaako pelaajabudjetti?

Ilveksen taustayhtiö Ilves-Hockey Oy teki keväällä päättyneellä tilikaudella jälleen erinomaisen taloudellisen tuloksen. Yhtiön liikevaihto nousi liki 14,7 miljoonaan euroon ja viivan alle kertyi voittoa 1,2 miljoonaa.

Viime kaudella Ilves ilmoitti pelaajabudjetikseen 2,8 miljoonaa euroa, mikä oli seurojen ilmoittamista pelaajabudjeteista viidenneksi suurin.

Koskela ei halua antaa tarkkoja lukuja tulevan kauden pelaajabudjetista, vaan jättää asian kommentoimisen toimitusjohtaja Risto Jalon ja hallituksen asiaksi. Kasvua lienee kuitenkin luvassa.

Joka vuosi on pystytty kasvamaan ja halutaankin panostaa urheiluun, mutta talous pitää huomioida. Tältä puolen pitää ymmärtää se tosiasia, että vaikka puhutaan kuinka urheilusta, ja urheilujohtajan asia on puhua urheilusta, pitää ymmärtää taloudelliset realiteetit, Koskela summaa.

Ainoa mahdollisuus saada kestävää liiketoimintaa ja kestävää urheilullista menestystä on, että urheilu ja talous kulkevat käsi kädessä. Minusta urheilujohtajan yksi isoimmista vastuualueista on ymmärtää myös taloutta.

SM-liiga-seurojen pelaajabudjetit herättävät vuosittain kiivasta keskustelua. Koskela pitää keskustelua pelaajabudjettien ympärillä tällä hetkellä harhaanjohtavana.

Toivoisin, että jokainen seura ilmoittaisi todelliset luvut. Sitä kautta keskustelusta saataisiin jotain irti, Koskela sanoo.

Minun mielestäni pelaajabudjettikeskustelu on täysin arvoton keskustelu, kunnes kaikkien seurojen ilmoittamat luvut ovat todellisia ja samalla lailla laskettu.

SM-liigan uusi kausi starttaa 12. syyskuuta. C More esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. 

Lue myös:

    Uusimmat