SM-liiga-seuran uhkapeli johti rajuun romahdukseen – urheilujohtaja selittää pettymykseen päättyneen kauden valintoja: "Saimme juuri sen, mitä ansaitsimme"

Maalikooste: Ilves - Lukko 4:46
Lukko pudotti Ilveksen SM-liigan puolivälierissä suoraan voitoin 3–0 – katso kolmannen ja ratkaisevan ottelun maalit.

Tampereen Ilveksen kausi jääkiekon SM-liigassa päättyi pettymykseen. Alkukaudesta NHL-lainojen turvin sarjan kärkisijoilla keikkunut joukkue lähti joulun jälkeen jyrkkään luisuun ja pullahti lopulta niukasti ulos kuuden parhaan joukosta. Urheilujohtaja Timo Koskela ottaa vastuun tamperelaisten vaisusta kaudesta.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Ilves onnistui kukistamaan KooKoon, mutta puolivälierissä Lukko oli aivan liian kova pala. Tamperelaisten kausi päättyi suoraan kolmella tappiolla.

Timo Koskela myöntää suoraan Lukon paremmuuden. Arvio koko kaudesta on ytimekäs.

– Ei päästy lähellekään sitä, mitä haettiin. Pettymys, ihan rehellisesti.

Ilves luotti alkukaudesta vahvasti NHL:stä tulleisiin lainapelaajiin. Arttu Ruotsalainen, Juuso Välimäki ja Lukas Dostal nousivat sarjan alkukauden parhaiden pelaajien joukkoon. Joona Koppanen ja Barrett Hayton toivat ammattimiesten ryhtiä joukkueeseen.

Vuoden vaihteessa lainapelaajat yksi toisensa jälkeen lähtivät Pohjois-Amerikkaan, mikä näkyi Ilveksen suorittamisessa rajusti. Korvaajia hankittiin, mutta tähtipelaajien saappaita he eivät onnistuneet täyttämään. Pelaajaliikenne kauden aikana oli kovaa, mikä Koskelan mukaan vaikutti eittämättä suorituksiin.

– Tehtiin päätös, että halutaan katsoa, miten tilanne etenee Pohjois-Amerikassa, ja isossa kuvassa mennään talous edellä.

Koskela sanoo, että lainapelaajiin luottaminen kauden alkupuolella oli oikea ratkaisu, mutta urheilullisesti joukkue kärsi päätöksestä loppukaudella. Koronakauden aikana tilannetta piti kuitenkin katsoa laajemmin. Taloudellisesti ratkaisu oli kannattava.

– Jos puhutaan urheilun ja talouden yhteiskombinaatiosta, varmasti oli oikea ratkaisu. Kuitenkin urheilupuolella jäätiin selkeästi tavoitteista, eihän se ketään tyydytä. Tätä kautta pitää arvioida niin monesta kantista, urheilullista menestystä pitää suhteuttaa taloudelliseen tulokseen.

Vielä joitain vuosia sitten pahoissa talousvaikeuksissa ollut Ilves on onnistunut vakauttamaan toimintaansa ja joukkue on noussut vakavasti otettavaksi kilpailijaksi. Vaikean koronakauden ratkaisuilla ei haluttu pilata saavutettua asemaa. Talousnäkökulma vaikutti myös kesken kauden tehtyihin pelaajahankintoihin. Koskela sanoo kantavansa vastuun joukkueen epäonnistumisesta.

– Meidän prioriteettimme on, että aina halutaan menestyä, mutta tällä kaudella ei hinnalla millä hyvänsä. Muuten tuhoaa kaiken tehdyn työn. En ole tyytyväinen kauteen, mutta fakta on se, että saimme juuri sen, mitä ansaitsimme.

Uusi areena tuo uudet kujeet

Koskela painottaa, että Ilves haluaa tulevaisuudessa ottaa seurana seuraavan askeleen ylöspäin. Urheilullisesti se tarkoittaa sitä, että joukkue on säännöllisesti runkosarjassa kuuden parhaan joukossa ja kamppailee keväisin mitaleista ja mestaruudesta. Tavoitteeseen pääseminen vaatii myös joukkueen rakentamiseen muutosta. Koskela sanoo, että joukkueen tulee olla valmiimpi jo elokuussa.

– Se ryhmä on lähellä sitä, millä syyskuussa startataan. Kauden aikana pitää pystyä joitain palasia lisäämään.

Tamperelaisessa kiekossa koittaa tulevalla kaudella uusi aika, kun Ilves ja paikalliskilpailija Tappara muuttavat uuteen Uros Live -areenaan ensi kauden aikana. Uuteen areenaan halutaan menestyvä joukkue.

– Se on ihan mahtava juttu, että saadaan Tampereelle täysin poikkeukselliset puitteet ja pelaajat pääsevät ympäristöön, mitä ei ole muualla tarjota. Haluamme parantaa joukkuetta. Se on hyvä muistaa, että koko kauden olemme valmistautuneet myös siihen.

Ilves on pitkin kautta tehnyt jatkosopimuksia uutta areenaa ajatellen merkittävien pelaajien kanssa. Koskela nostaa esiin erityisesti kapteeni Eemeli Suomen solmiman jatkosopimuksen.

– Puhutaan pelaajasta, joka mahtuisi pelaamaan kärkiroolissa lähes missä tahansa eurooppalaisessa joukkueessa.

Jatkoja solmittiin myös runkopelaajiin kuuluvien Joona Ikosen, Jarkko Parikan ja Tuomas Salmelan kanssa. Nuoria pelaajia halutaan kehittää kohti vastuurooleja. Ilman pelaajakehitystä minkään seuran toiminta ei ole tarpeeksi pitkäjänteistä menestystä ajatellen, Koskela sanoo ja nostaa esimerkiksi Antti Saarelan nousun joukkueen kärkihyökkääjien joukkoon pudotuspeleissä.

– Ei tätä hommaa voi tehdä pelkästään yhtä kautta ajatellen. Areena on ollut iso päämäärä. Olisimme halunneet menestyä tälläkin kaudella, mutta emme olleet joukkueena lähelläkään sitä, mitä edellisellä kaudella. Siitä kannan vastuun, Koskela sanoo.

– Haluan, että meitä vastaan on hankalampi pelata. Haluan, että kilpaillaan ja kamppaillaan kovemmin. Joulun jälkeen näytimme hitaammalta ja pehmeämmältä, se on isoa asia.

Areena-aikakautta varten Ilves vahvistaa joukkuettaan tuomalla sisään uusia pelaajia jokaiselle osa-alueelle. Sopimusuutisia voidaan odotella toukokuun alkupuolella.

– Olosuhteisiin ja tilanteeseen nähden meillä on erinomainen tilanne. Tilanne on ihan eri kuin tähän kauteen lähtiessä. Nyt pystymme rakentamaan kokoonpanoa ihan eri tavalla kuin edelliselle kaudelle.

Lue myös:

    Uusimmat