MTV seurasi Trumpin ja Bidenin viimeistä tv-väittelyä hetki hetkeltä – ilmastonmuutos, rotuasiat ja koronakriisi esillä, edellisen väittelyn sekasorrolta vältyttiin

2:02:19
Katso suorana kello 4 alkaen: Donald Trump ja Joe Biden kohtaavat viimeisessä USA:n presidentinvaaleja edeltävässä vaaliväittelyssä.

Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden kohtaavat varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa viimeisessä vaaleja edeltävässä tv-väittelyssä. MTV Uutiset lähettää väittelyn suorana ja seuraa väittelyn käänteitä tässä artikkelissa.

5.38: Moderaattori Kristen Welker päättää väittelyn. Ensimmäisen väittelyn kaoottiselta sekasorrolta vältyttiin ja keskustelu pysyi kohtuullisen ja jopa yllättävän maltillisena.

MTV Uutiset jatkaa Trumpin ja Bidenin viimeisen tv-väittelyn käsittelyä eri kanavissa. Kiitos seurasta!

5.37: Väittelyn viimeinen kysymys koskee johtajuutta. Mitä Trump sanoisi virkaanastujaisissa ihmisille, jotka eivät äänestäneet häntä vaaleissa?

Trumpin mukaan ennen "ruton" saapumista Kiinasta, työllisyys ja talous olivat Yhdysvalloissa hyvällä tasolla.

– Jos hänet (Biden) valitaan, seurauksena on ennennäkemätön lama, Trump sanoo.

Biden vastaa samaan kysymykseen olevansa amerikkalainen presidentti, joka edustaa myös niitä, jotka eivät häntä äänestä.

5.32: – Ilmaston lämpeneminen on eksistentialistinen uhka ihmiselle, sanoo Biden ja lisää asiantuntijoiden todenneen pisteen, josta ei ole paluuta, olevan edessä 8–10 vuoden päästä.

Bidenin ilmastosuunnitelmissa panostettaisiin muun muassa autojen latausratkaisuihin ja ympäristöystävälliseen energiaan.

Trump sanoo rakastavansa ympäristöä. Trumpin mukaan USA:ta kohdeltiin Pariisin ilmastosopimuksessa epäreilusti ja hän päätti vetää Yhdysvallat pois sopimuksesta.

5.24: – Olen vähiten rasistinen ihminen tässä salissa, julistaa Trump.

Biden luettelee tapauksia, joissa Trumpin käytöstä ja sanomisia on tulkittu rasistisiksi.

Trumpin mukaan taas Bidenin viime vuosituhannen puolella ajamat rikoslait ovat vieneet ison määrän tummaihoisia miehiä vankilaan.

Bidenin mukaan lait olivat virhe.

5.17: Istuva presidentti Trump väittää, ettei kukaan presidentti ole auttanut mustia häntä enempää sitten Abraham Lincolnin ajan. 

Trump syyttää Bidenia mustien kutsumisesta "supersaalistajiksi" vuonna 1994.

5.09: Donald Trumpin mukaan Joe Biden ei ymmärrä maahanmuuttolakien päälle. Trump syyttää Bidenin olleen tekemättä mitään maahanmuuttoasioiden eteen kahdeksana varapresidenttivuotenaan.

5.06: Väittely etenee maahanmuuttopolitiikkaan. Moderaattori Welkerin mukaan että satojen perheistään erotettujen lapsien omaisia ei ole tavoitettu.

Trump vastaa hallintonsa "yrittävän lujasti", mutta monet lapset tulivat hänen mukaansa ilman vanhempiaan.

Biden sanoo lasten tulleen vanhempiensa kanssa ja että heidät on erotettu toisitaan.

5.01: Bidenin mukaan nyt on oikea aika vaatia minimipalkan nostamista ja tukea yrityksiä. Biden tukee 15 dollarin minimituntipalkkaa.

4.54: Moderaattori Kristen Welker kysyy ehdokkailta amerikkalaisten terveydenhuollosta.

Trump lupaa tuoda paremman terveydenhuollon Barack Obaman aikaisen terveydenhuoltojärjestelmän tilalle. Tarkempia suunnitelmia ei ole vuosien varrella saatu.

4.48: – On varmistettava, ettei Pohjois-Korea ole ongelma, Biden linjaa. Trump ei ole saanut Bidenin mukaan mitään aikaan asian suhteen.

Biden tapaisi Kim Jong-unin kanssa, jos Pohjois-Korean johtaja lupaisi vähentää maansa ydinasekapasiteettia.

Trumpin mukaan Yhdysvalloilla on hyvä suhde Pohjois-Korean kanssa.

– Ennen kuin Hitler hyökkäsi Euroopassa, meillä oli hyvä suhde häneen, Biden kuittaa.

4.44: New York Timesin uutiseen viitaten Trump sanoo, että hänen pankkitilinsä Kiinassa suljettiin viisi vuotta sitten. Trump sanoo päättäneensä pyrkiä presidentiksi vasta pankkitilinsä suljettuaan.

Biden sanoo poikansa Hunterin istuneen ukrainalaisen energiayhtiön hallituksessa, mutta mitään hämäräperäistä ei tapahtunut – asiaa on Bidenin mukaan tutkittu, eikä laittomuuksia tai väärinkäytöksiä ole noussut esiin.

4.36: Biden puolustautuu sanomalla, ettei hän ole ottanut elämänsä aikana penniäkään vastaan ulkomaisilta lähteiltä. Biden myös nostaan esiin New York Timesin eilisen uutisen Trumpin salaisesta pankkitilistä Kiinassa.

4.34: Trump väittää Bidenin saaneen 3,5 miljoonaa dollaria venäläisiltä ja hehkuttaa olleensa kovempi Venäjälle kuin kukaan. Biden puistelee päätään.

Trump nosti esiin myös Biden pojan Hunterin väitetyt hämäräbisnekset Ukrainassa ja Kiinassa.

4.28: Joe Biden muistuttaa Trumpin vähätelleen koronaviruksen vaarallisuutta viime tammikuussa.

Bidenin mukaan Yhdysvalloissa yhteiskunta voidaan pitää auki, mutta se on tehtävä turvallisesti.

Biden huomauttaa myös koronatilanteen pahenevan useissa republikaanien johtamissa osavaltioissa, johon Trump puolestaan toteaa demokraattien johtamassa New Yorkissa virukseen kuolleen jo yli 40 000 ihmistä.

Trump vihjailee, että monet demokraattien johtamat osavaltiot olisivat täysin suljettuja.

4.21: Biden syyttää Trumpia siitä, ettei tämä ole kyennyt hoitamaan koronakriisiä ilman yhteiskunnan sulkemista, jonka ajamisesta Trump puolestaan syyttää demokraatteja.

Trump penää koulujen avaamista, johon taas väittelyn moderaattori (Kristen Welker NBC Newsista) toteaa Bostonin kaupungin juuri ilmoittaneen koulujensa siirtyvän etäopetukseen.

4.19: Pahalta päällepuhumiselta on toistaiseksi vältytty myös silloin, kun molempien ehdokkaiden mikrofonit ovat olleet auki. Keskustelu tuntuu silti kuumenevan.

4.16: Trump vetoaa omaan kokemukseensa: hänelle annettiin lääkettä ja hän toipui vauhdilla.

Biden vastaa myös koronakysymykseen – hänen mukaansa kenen tahansa, jonka aikana niin moni Yhdysvaltain kansalainen on kuollut, ei tulisi toimia presidenttinä.

4.10: Ensimmäinen kysymys koskee koronakriisiä. Trumpin mukaan rokote virusta vastaan olisi käytössä jo muutamassa viikossa, viimeistään vuoden loppuun mennessä.

4.05: Presidenttiehdokkaat Donald Trump ja Joe Biden saapuvat lavalle.

4.00: Ja näin suora lähetys Nashvillestä on alkanut. Lähetystä voi katsoa tämän artikkelin yläosassa.

3.58: Väittely pidetään Nashvillessä, Yhdysvaltojen itäosassa sijaitsevassa Tennesseen osavaltiossa Belmontin yliopistossa.

Järjestäjien tekemän sääntömuutoksen myötä toisen ehdokkaan mikrofoni mykistetään aina toisen ehdokkaan vastausvuoron ajaksi.

Molemmilla ehdokkailla on kaksi minuuttia aikaa vastata keskeytyksettä moderaattorin kysymyksiin. Sen jälkeen siirrytään avoimeen väittelyyn, jossa mykistysnappi ei ole enää käytössä.

3.44: Väittelyn alkuun reilu vartti. Yhdysvaltain alle kahden viikon päästä järjestettävien presidentinvaalien ehdokkaat siis kohtaavat toisessa ja samalla viimeisessä vaaleja edeltävässä tv-vaaliväittelyssä Nashvillessä.

Ehdokkaiden on ilmoitettu keskustelevan muun muassa koronavirusepidemian vastaisista toimista, rotukysymyksistä sekä ilmastonmuutoksesta.

Useimmissa mielipidekyselyissä Biden on ollut Trumpia edellä, joten tv-väittelyä pidetään istuvan presidentin näytön paikkana.

Edellistä väittelyä leimasi presidenttiehdokkaiden, etenkin Trumpin puhuminen Bidenin puheenvuorojen päälle, jonka takia väittelyä kuvailtiin hyvin kaoottiseksi.

3.41: Hyvää huomenta! Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden viimeistä tv-vaaliväittelyä seuraa tässä artikkelissa toimittaja Visa Högmander.

---

Republikaanisen puolueen ehdokas Donald Trump, 74, ja demokraattisen puolueen ehdokas Joe Biden, 77, mittelevät Nashvillessä Tennesseen osavaltiossa toisessa ja viimeisessä Yhdysvaltojen presidentinvaaleja edeltävässä tv-väittelyssä.

Belmontin yliopistossa järjestettävä tilaisuus alkaa kello neljältä aamulla Suomen aikaa.

Suurimman huomion odotetaan kohdistuvan siihen, onnistuuko järjestäjien tekemä sääntömuutos parantamaan ehdokkaiden välisen keskustelun laatua.

Muutoksen myötä toisen ehdokkaan mikrofoni mykistetään aina toisen ehdokkaan vastausvuoron ajaksi.

Molemmilla ehdokkailla on kaksi minuuttia aikaa vastata keskeytyksettä moderaattorin kysymyksiin. Sen jälkeen siirrytään avoimeen väittelyyn, jossa mykistysnappi ei ole enää käytössä.

Vältytäänkö ärtymykseltä?

Muutoksen taustalla on syyskuun lopussa pidetty ensimmäinen tv-väittely. Väittelystä tuli kaoottinen ja vaikeasti seurattava, kun etenkin Trump puhui jatkuvasti Bidenin vastausten päälle.

Katsojat ilmaisivat väittelyn jälkeen ärsyyntyneensä väittelyn tasoon.

Trumpin kampanjatiimi vastusti mikrofonien mykistämistä, mutta suostui lopulta muutokseen.

Nashvillen väittelyn piti alun perin olla kolmas presidenttiehdokkaiden välillä, mutta viime viikolle kaavailtu toinen väittely peruttiin Trumpin covid-19-tartunnan vuoksi.

Väittelyt järjestävä komitea olisi halunnut pitää väittelyn virtuaalisesti, mutta Trumpin leiri ei suostunut tähän.

Trump perusteli kieltäytymistään muun muassa sillä, että ei pitänyt etäväittelyä "oikeana väittelynä" ja ehdokkaat osallistuivat viikko sitten erillisiin vaalitentteihin televisiossa.

Nyt ehdokkaat voivat olla samassa tilassa, sillä Trumpin toipumisesta on kulunut riittävän pitkä aika.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja