Trump vai Biden? Näin Yhdysvaltojen presidenttivalinta vaikuttaa Suomenkin talouteen

7:29
Miten USA:n vaalitulos heijastuu Suomen talouteen? Näin ekonomisti arvioi.

Työeläkeyhtiö Elon pääekonomistin mukaan Bidenin valinta tuskin tarkoittaisi paluuta Trumpia edeltävään aikaan kauppapolitiikassa.

Yhdysvalloissa 3. marraskuuta käytävien presidentinvaalien tulokset heijastuvat maailmantalouteen ja siten myös Suomeen. 

Työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius arvioi, että republikaanien ehdokas ja nykyinen presidentti Donald Trump sekä demokraattien ehdokas Joe Biden edustavat talouspolitiikassaan vastakkaisia näkemyksiä ainakin verotuksen suhteen.

 – Trump korostaa verotuksen keventämistä ja Biden puolestaan puhuu verotuloilla rahoitettavien julkisten palveluiden, kuten terveydenhuollon puolesta.

Helenius arvioi, että Trumpin voitto tarkoittaisi pitkälti nykyisen tilanteen jatkumista. Jos Trump saisi uudelleen valintansa jälkeen ajettua voimakkaammin omia tavoitteitaan, voisi talouden epävarmuus kasvaa.

– Kauppapolitiikassa saatetaan mennä vieläkin kireämpään ja ennakoimattomaan suuntaan. Luvassa voisi olla esimerkiksi tulleja esimerkiksi autoteollisuudessa, mikä olisi Suomelle huono asia.  

Heleniuksen mukaan Trumpin toiminnan luoma epävarmuus vähentäisi todennäköisesti myös investointihalukkuutta ja heikentäisi siten maailmantaloutta.

Heleniuksen mukaan Bidenin valinta ei kuitenkaan todennäköisesti tarkoittaisi paluuta Trumpia edeltävään aikaan kauppapolitiikassa.

– Bidenin puheiden perusteella olisi naiivia olettaa näin. Kyllä tuki esimerkiksi Kiinan nousun torppaamiselle on vahvaa myös demokraattien leirissä. 

Helenius arvioi, että ainakin nykyisessä taloustilanteessa Bideninin ajamat keinot elvyttää taloutta ovat Trumpin keinoja tehokkaampia.

– Tällaisessa tilanteessa, kun talous on vajaakäytössä, niin julkiset investoinnit, kuten infrarakentaminen on tehokkaampaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja