Kommentti: Meno voi muuttua rumaksi, kun Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat mittelevät tällä lavalla ensi yönä – Biden rakensi itselleen ansan, johon Trump iskee

5:09
Mitä eroa presidentti Trumpin ja presidentti Bidenin hallinnoilla olisi? MTV Uutiset Live kertoo! Katso video!

Nashvillessa on luvassa tulta ja tappuraa, kun presidentti Donald Trump yrittää kampittaa vastaehdokastaan kaikin keinoin. Muutama kysymys voi piinata Joe Bidenia.

Puolitoista tuntia. Kuusi aihetta. Kymmenen prosenttiyksikön kannatuskuoppa koko maassa.

Siinä ovat presidentti Donald Trumpin lähtökohdat, kun hän lähtee iskemään vastaehdokastaan Joe Bidenia Nashvillessa pidettävässä viimeisessä väittelyssä. Vaaleihin on enää 12 päivää, eli tämän parempaa mahdollisuutta kannatuksen nostamiseen ei enää tule.

Syyskuun lopussa pidetyn ensimmäisen väittelyn kaltaista huutomyrskyä ensi yönä ei nähdä. Siitä pitää huolen sääntömuutos, joka mahdollistaa vastaväittelijän mikin mykistyksen, kun ehdokkaat pitävät avauspuheenvuoronsa kunkin keskusteluaiheen aluksi.

Mikinmykistysten välissä odotettavissa on kuitenkin melkoinen show.

Bidenin poika aseeksi

Presidentti Donald Trumpin kampanja kritisoi järjestäjiä siitä, ettei väittelyn asialistalle mahtunut ulkopolitiikkaa. Aiheina ovat koronanvastainen taistelu, amerikkalaiset perheet, rotu, ilmastonmuutos, kansallinen turvallisuus ja johtajuus.

Kritiikki on sinänsä aiheellista, sillä presidentin valta on suurimmillaan juuri ulkopolitiikassa. Trumpilla lienee kuitenkin ketunhäntä kainalossa.

Viimeisen reilun viikon aikana Trump ja häntä tukeva konservatiivimedia ovat hyökänneet Joe Bidenin poikaa Hunter Bidenia vastaan. Hyökkäys perustuu väittämiin, jonka mukaan Joe Biden oisi varapresidenttinä ollessaan auttanut asemaansa poikansa liiketoimien edistämiseen.

Väitteillä ei ole faktapohjaa. Se ei kuitenkaan ole estänyt Trumpia vaatimasta jopa oikeusministeri William Barriatutkimaan Hunter Bidenia. Eikä todennäköisesti mikään estä Trumpia nostamasta asiaa esille avauspuheenvuorojen välissä.

Bidenillakin on vastattavaa

Joe Bidenin tehtäväksi jää pysyä niin huomaamattomana ja tyynenä kuin mahdollista. Tehtävä vaikeutuu edelliseen väittelyyn verrattuna, sillä Biden rakensi itselleen pienen ansan.

Viime viikolla Biden lupasi vastauksen kannastaan korkeimman oikeuden tuomarien lukumäärään ennen vaalipäivää. Osa demokraateista haluaisi nostaa tuomarien lukumäärää tasapainottaakseen tuomioistuimen konservatiivienemmistöä.

Äänestäjien silmissä moinen temppu ei välttämättä ole suosittu.

Donald Trump yritti hiillostaa Bidenia aiheesta jo ensimmäisessä väittelyssä. Nyt paine vastauksen antamiseen on entistä kovempi.

Biden joutuu myös vastaamaan siihen, millä 2 000 miljardin dollarin ilmasto-ohjelma rahoitetaan. Aikovatko demokraatit poistaa senaatin määräenemmistösäännön? Kuinka terveydenhuoltojärjestelmää uudistetaan?

Toki on niin, että Trumpille esitettävät kysymykset ovat paljon raskaampia. Muun muassa koronaviruspandemian hoito ja loputtomat skandaalit vievät viehätystä mieheltä, joka onnistui neljä vuotta sitten yllättämään kaikki.

Ensi yönä nähdään, onko Trumpilla tällä kertaa edellytyksiä samaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja