Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin toisena päivänä kovia syytöksiä: Kongressiedustajan mukaan presidentti katsoi mellakointia kuin tosi-tv:tä – "Hän nautti siitä"

Senaatti: Donald Trumpin syyte on perustuslain mukainen 2:03
Videolla toimittajamme Janne Hopsu raportoi keskiviikon Seitsemän uutisille Washingtonista.

Entisen presidentin Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin toinen päivä on käynnissä Yhdysvaltain senaatissa. MTV Uutiset näytti keskiviikkoiltana suoraa lähetystä valtakunnanoikeudesta.

Pääosassa toisena päivänä ovat oikeudenkäynnin syyttäjinä toimivat virkasyytteenhoitajat, jotka ovat edustajainhuoneen demokraatteja. He pyrkivät perustelemaan senaattoreille, miksi Trump syyllistyi loppiaisena kapinaan kiihottamiseen.

Avauspuheenvuoroissaan syyttäjät korostivat muun muassa sitä, miten Trump jo ennen tammikuun 6. päivän puhettaan lietsoi kuukausien ajan epäluottamusta vaalitulosta kohtaan ja kutsui usean viikon ajan kannattajiaan Washingtoniin loppiaiseksi.

Demokraatit ovat kertoneet aikovansa esittää kongressitalon mellakoinnista aikaisemmin näkemätöntä turvakameramateriaalia osoittaakseen, kuinka pahaksi väkivalta äityi. Syyttäjät ovat korostaneet myös loppiaisen väkivallan vakavuutta nostamalla esiin joidenkin mellakoitsijoiden tappouhkauksia kongressiedustajia kohtaan.

"Ei tehnyt mitään"

Avauspuheenvuorossaan keskiviikkona kongressiedustaja Jamie Raskin kiinnitti huomion siihen, kuinka Trump ei mellakoinnin käynnistyttyä tehnyt pitkään aikaan mitään hillitäkseen väkivaltaisuuksia, vaan pikemminkin kiihotti kannattajiaan tviiteillään.

–  Hän katsoi sitä tv:stä kuin tosi-tv-ohjelmaa. Hän nautti siitä, Raskin sanoi.

Syyttäjillä on tänään ja huomenna yhteensä 16 tuntia aikaa esittää perustelunsa senaatille. Sen jälkeen Trumpin puolustusasianajajilla on samat 16 tuntia kahtena päivänä perustelujen esittämiseen.

Äänestys Trumpin tuomitsemisesta saatetaan pitää viikonloppuna tai ensi viikolla. Tuomiota pidetään hyvin epätodennäköisenä, sillä toteutuakseen se vaatisi taakseen 17 republikaania. 

CNN:n lähteen mukaan senaatin republikaaninen vähemmistöjohtaja Mitch McConnell ei vielä ole päättänyt, äänestääkö hän Trumpin tuomitsemisen puolesta. McConnellin kanta voisi vaikuttaa myös muihin republikaaneihin.

Yksi republikaani muutti mieltään

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä keskusteltiin ex-presidentin virkarikosoikeudenkäynnin perustuslaillisuudesta. Senaatti päätti keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa äänin 56–44, että oikeudenkäynti on perustuslain mukainen.

Kaikkien 50 demokraatin ohella kuusi republikaania äänesti perustuslaillisuuden puolesta. Heistä louisianalaissenaattori Bill Cassidy oli ainoa, joka muutti kantaansa aiemmasta. Hän kertoi kuulleensa hyviä perusteluja.

–  Olen koko ajan sanonut, että lähestyn tätä avoimin mielin ja että kuuntelen puolueettomana molempia osapuolia, Cassidy totesi.

Tyytymättömyyttä Trumpin asianajajaan

CNN kertoi myös republikaanileirin tyytymättömyydestä Trumpin tiimin puolustukseen. Lähteet kertoivat, että Trump oli tyytymätön Bruce Castoriin, joka joidenkin republikaanien mielestä jaaritteli. Toista asianajajaa David Schoenia pidettiin vakuuttavampana.

Keskiviikkona lähteet kertoivat, että Trumpin tiimi oli päättänyt pienentää Castorin roolia.

Lue myös:

    Uusimmat