Kymmenen kysymystä oikeudenkäynnistä – kaikki mitä sinun pitää tietää Donald Trumpin virkarikossyytteestä

4:01
MTV Uutiset Live kävi läpi Donald Trumpin virkarikossyytteiden keskeiset teesit – katso lähetys tästä.

Entistä presidenttiä Donald Trumpia koskeva virkarikossyyte tulee senaatin käsittelyyn tänään tiistaina 9. helmikuuta.

On kulunut reilu kuukausi siitä, kun Trumpin tukijat tunkeutuivat Washingtonissa kongressirakennukseen estääkseen demokraattiehdokas Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisen. Tämä tekee Trumpista Yhdysvaltain historian ensimmäisen presidentin joka on joutunut kahteen eri virkasyytteeseen. 

1. Mikä on uuden syytteen aihe?

Kuudes tammikuuta joukko mielenosoittajia tunkeutui Washingtonissa kongressitaloon. Rakennuksesta jouduttiin kiireellisesti evakuoimaan sekä kongressiedustajat että suuri joukko muita huippupoliitikkoja, joukossa muiden muassa varapresidentti Mike Pence.

Osa edustajista piiloutui toimistoihinsa, ja raivostunut väkijoukko kulki pitkin käytäviä ja hakkasi oviin. Mielenosoittajat myös tunkeutuivat lukuisiin tiloihin ja vandalisoivat niitä, mm. edustajainhuoneen puhemiehen, demokraattien Nancy Pelosin työhuoneeseen joka oli tuolloin tyhjillään.

Selkkauksessa kuoli kaikkiaan viisi ihmistä. 

2. Mistä Trumpia syytetään?

Entistä presidenttiä syytetään "kapinaan yllyttämisestä". Demokraattit sanovat Trumpin pohjustaneen sinnikkäällä valhekampanjallaan sitä, että kansa ei uskoisi vaalituloksen oikeellisuuteen. Syytteen mukaan tämä lopulta johti Capitol-kukkulan hyökkäykseen.

Trump kiihotti kannattajiaan raivoon puheellaan Valkoisessa talossa vähän ennen mellakan alkua. Tämän jälkeen hän seurasi väkivallan yltymistä television välityksellä. Trumpin juristit ovat kiistäneet syytteet.

3. Kauanko oikeudenkäynti kestää?

Luotettavia arvioita kestosta on hyvin vaikea antaa. Demokraatit tähtäävät lyhyehköön käsittelyyn, joka voisi kestää muutaman viikon, sillä he haluavat palauttaa huomion Bidenin kabinettivalintoihin. Luvassa ei siis ole toisintoa aiemmasta virkarikossyyteprosessista, jossa puitiin viikkokausia Trumpin mahdollisia Venäjä-kytköksiä.

4. Ketkä toimivat syyttäjänä, tuomarina ja valamiehinä?

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi on valinnut yhdeksän edustajainhuoneen demokraattijäsentä esittämään syytteet Trumpia vastaan. Edustajat ovat kaikki taustaltaan lakimiehiä. Hanketta johtava edustaja Jamie Raskin on kolmannen kauden edustaja joka on tätä ennen työskennellyt yli 20 vuoden ajan perustuslakioikeuden professorina. 

Tuomarina puolestaan toimii senaattori Patrick Leahy. Myös hän on demokraatti. Kun istuvaa presidenttiä syytetään virkarikoksesta, tuomariksi tarvitaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja, mutta koska Trump ei enää ole presidentti, senaatin puheenjohtaja huolehtii tästä tehtävästä. Tuomarin rooli on kuitenkin tässä tapauksessa lähinnä muodollinen.

Valamiehistönä palvelee sata senaatin jäsentä. He lopulta äänestävät joko tuomion tai tuomiosta vapauttamisen puolesta. Senaattorit eivät saa kysyä suoraan kysymyksiä, mutta voivat välittää niitä Leahyn kysyttäväksi. Äänestettäessä tasatilanteessa ratkaiseva ääni on senaatin tulevalla puheenjohtajalla, varapresidentti Kamala Harrisilla.

5. Ketkä Trumpia puolustavat?

Trumpin puolustusasianajajina toimivat David Schoen ja Bruce L. Castor Jr.. Schoen ja Castor ryhtyivät tehtävään sen jälkeen kun edellinen tiimi riitaantui Trumpin kanssa.  Schoen ja Castor ovat molemmat erittäin kokeneita juristeja. Sen lisäksi molemmat ovat hiljattain sekaantuneet maailmanlaajuista huomiota saaneisiin oikeusjuttuihin.

David Schoen edusti aiemmin Trumpin neuvonantajaa Roger Stonea joka sai kolmen vuoden  ja neljän kuukauden vankeustuomion valehtelusta edustajainhuoneen komitealle ns. Venäjä-tutkinnan yhteydessä. Presidentti Trump kuitenkin ensin lievensi tuomiota ja  ja sitten armahti Stonen.

Schoen on hiljattain herättänyt huomiota väittämällä, että seksuaalirikoksista epäilty sijoitusmoguli Jeffrey Epstein murhattiin. Epstein löytyi sellistään elokuussa 2019 lakanaan hirttäytyneenä ollessaan tutkintavankeudessa  Epsteinia syytettiin alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kuolemansyyntutkija on julistanut tapauksen itsemurhaksi.

6. Mitä oikeudenkäynnin aikana tapahtuu?

Oikeudenkäynti lähtee liikkeelle syyttäjän ja puolustuksen avauspuheenvuoroilla. Näitä käsitellään todennäköisesti usean päivän ajan. Sitten seuraa kysymysvaihe. Trumpin ensimmäisessä virkarikosoikeudenkäynnissä sekä syyttäjä että puolustus saivat yhteensä 24 tuntia puheaikaa.

Demokraatit näyttävät todennäköisesti videoita Trumpista pitämässä kiisteltyä puhettaan ja kannattajia reagoimassa siihen voimakkaasti. Puolustus saattaa pyrkiä estämään videoiden näyttämisen.

Todistajia tuskin kutsutaan. AIemmissa kuulemisistunnoissa edustajainhuoneessa ei ollut yhtään todistajaa.

7. Tuleeko Trump itse kuultavaksi? 

Trump itsekään tuskin tulee todistamaan. Hänet voitaisiin periaatteessa pakottaa siihen, mutta sitä pidetään epätodennäköisenä. Demokraattipuolueen edustaja on lähettänyt Trumpille kirjeen jossa häntä itseään vaaditaan todistamaan valan verlvoittamana toimistaan 6. tammikuuta. Trumpin juristit ovat vastanneet vaatimukseen kieltävästi ja kutsuneet sitä "PR-tempuksi".

8. Mikä on todennäköinen lopputulos?

Tuomio on erittäin epätodenäköinen. Läpimeno vaatisi kahden kolmasosan enemmistön eli 67 senaattorin äänen.  Tämä tarkoittaa että 50 demokraattisenaattorin lisäksi tuomiota pitäisi tukea ainakin 17 republikaanisenaattoria. Jo aiemmin senaatissa äänestettin oikeudenkäynnin perustuslainmukaisuudesta, ja lähes kaikki republikaanit, 45 republikaanisenaattoria 50:stä, äänesti oikeudenkäyntiä vastaan. On siis todennäköistä että Trump vapautetaan syytteistä.

9. Mitä seurauksia tuomiosta olisi Trumpille?  

Jos Trump tuomitaan senaatissa, Trumpia voidaan estää asettumasta enää koskaan presidenttiehdokkaaksi. Trump on itse vihjannut, haluavansa ehdokkaaksi vuonna 2024.

Myös Trumpin rahalliset edut kuten eläke ja vakuutus voidaan evätä lain nojalla. Todennäköisesti näin ei kuitenkaan käy, koska oikeutta käydään sen jälkeen kun Trump on jo joutunut väistymään vallasta.

10. Mistä Trump joutui syytteeseen edellisen kerran?

Edellinen syyte liittyi Ukraina-yhteyksiin, ja sen pääepäily koski sitä, oliko Trump painostanut Ukrainaa sotilasavun jäädyttämisen uhalla järjestämään hänelle raskauttavaa aineistoa kilpakumppanistaan Bidenista. Tuolloin Trumpia syytettiin kahdesta rikoksesta, vallan väärinkäytöstä ja kongressin lainkäytön estämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja