Opetusministeri Saramo: "Nuorisojengien syntymisen uhkaa ei voida vähätellä" – ministeriö valmistellut toimia kiusaamisen ja väkivallan ehkäisemiseksi kouluissa

44:02
Kuinka koulukiusaaminen saataisiin kuriin? – katso videolta koko tiedotustilaisuus

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on valmistellut yhdessä muiden ministeriöiden kanssa toimenpideohjelman kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi kouluissa.

Kaikki ohjelman toimet on tarkoitus toteuttaa tämän hallituskauden aikana. Opetusministeri Jussi Saramon (vas.) mukaan kiusaamisen lopettamiseksi ei ole yhtä patenttiratkaisua, vaan on varmistettava, että kouluissa ja yhteiskunnassa laajemmin on osaamista, aikaa ja resursseja puuttua lasten ja nuorten pahoinvointiin nopeasti ja matalalla kynnyksellä. 

Toimenpideohjelma kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisemiseksi:

1. Tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen varhaiskasvatuksessa.

2. Lainsäädäntöhanke turvallisen opiskeluympäristön turvaamiseksi

3. Sitouttava kouluyhteisötyö

4. Henkilöstön ja johdon koulutus

5. Kiusaamisen ehkäisemisen sivusto

6. Perusopetuksen oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuurin edistäminen

7. Sairaalaopetuksen kehittäminen

8. Kansallinen toimielin

9. Ankkuritoiminta vahvemmin osaksi koulujen ja oppilaitosten kiusaamisen vastaista toimintaa

10. Ennaltaehkäistään jengiytymistä edistämällä lasten ja nuorten myönteistä ryhmäytymistä

11. Kiusaamista ja häirintää koskevien säännösten täsmentäminen lukiolaissa ja ammatillista koulutusta koskevassa laissa

12. Toisen asteen oppilaitosten yhteisöllisen toimintakulttuurin edistäminen

13. Häirintäyhdyshenkilötoiminnan vahvistaminen korkeakouluissa

14. Nuorisotyön menetelmien ja toimintamallien jalkauttaminen kouluihin ja oppilaitoksiin

– Kiusaamiselle on oltava nollatoleranssi. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus koskemattomuuteen, Saramo sanoo tiedotteessa.

Saramon mukaan kiusaamisen tunnistaminen ja ehkäiseminen ovat tärkeä osa kaikkien opetusalan ammattilaisten osaamista.

– Kaikilla koulutuksen järjestäjillä on velvollisuus varmistaa lapsille ja nuorille turvallinen oppimisympäristö. Kiusaamistapauksiin puuttuminen ei ole siis harkinnanvaraista, vaan koulujen ja oppilaitosten velvollisuus. Tämä on myös meidän aikuisten velvollisuus lapsia kohtaan, Saramo sanoo.

Yksi toimenpideohjelman kohdista on nuorten jengiytymisen estäminen. Suomessa on opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan nähtävillä merkkejä kehityksestä, joka voi johtaa nuorisojengien muodostumiseen. 

– Nuorisojengien syntymisen uhkaa ei voida vähätellä, Saramo toteaa. 

Lasten ja nuorten ryhmäytymistä tapahtuu opetusministerin mukaan kouluissa ja oppilaitoksissa, mutta se jatkuu vapaa-ajallakin. 

Koulutukseen panostuksia

Toimenpideohjelman mukaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen henkilöstön ja johdon täydennyskoulutuksen painopistealueeksi määritellään hyvinvoinnin ja työrauhan edistäminen sekä yksinäisyyden ja kiusaamisen ehkäisemiseen liittyvä pedagoginen osaaminen seuraavien kolmen vuoden ajalle.

Lisäksi opettajankoulutuksesta vastaavia korkeakouluja kannustetaan vahvistamaan yhteistyössä hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvää opintotarjontaa.

Kiusaamisen ja häirinnän vastainen toiminta edellyttää myös tarkennuksia lainsäädäntöön, OKM:n tiedotteessa sanotaan. Oppilaan opetukseen osallistumisen epäämistä koskevaa sääntelyä päivitetään, jotta oppilaiden ja opetustilassa työskentelevien henkilöiden turvallisuus voitaisiin taata paremmin.

Kiusaamisen vastainen työ esitetään aloitettavaksi jo varhaiskasvatuksessa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja