Mainos

Seta: Intersukupuolisten vauvojen sukuelinkirurgia kiellettävä Suomessa

Ihmisoikeusjärjestö Seta tuomitsee Suomessakin tapahtuvan intersukupuolisten vauvojen sukuelinten tarpeettoman kirurgisen muokkaamisen.

Intersukupuolisuus on kattokäsite sellaiselle sukupuolen moninaisuudelle, jossa yksilön fyysiset, sukupuolta määrittelevät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti nais- tai miestyypilliset. Se ymmärretään nykyään ihmisen sukupuolen kehityksen, anatomian ja fysiologian luonnollisena vaihteluna.

Yhteiskunnalliset sukupuolinormit kuitenkin perustuvat vahvasti ajatukseen, että sukupuolia on kaksi, nainen ja mies. Niinpä intersukupuolisuutta on pitkään pyritty hoitamaan niin, että intersukupuolisten ihmisten kehoja muokataan jompaankumpaan suuntaan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa intersukupuolisten vauvojen sukuelinten kirurgista muokkaamista. Nämä toimenpiteet on tehty pitkälti lääkärien suositusten perusteella. Raskaita kehoon kajoavia toimenpiteitä tehdään ilman lapsen suostumusta ja ilman, että lasta kuunnellaan asiassa, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

Setan mukaan kyse on hyvin vakavista fyysistä koskemattomuutta, itsemääräämisoikeutta, yksityisyyttä ja lapsen oikeuksia koskevista ihmisoikeusloukkauksista.

Järjestön kanta on, että Suomen tulisi välittömästi kieltää intersukupuolisten vauvojen terveyden kannalta tarpeettomat, peruuttamattomat ja kosmeettiset leikkaukset. Lisäksi tulisi varmistaa, että intersukupuolisille ihmisille ja perheille on tarjolla asiallista tietoa ja psykososiaalista tukea.

Yleisen tietoisuuden lisäämisen ohella erityisesti terveydenhoidon ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tulisi saada asiaan liittyvää tietoa ja koulutusta.

– Suomessa tulee selvittää mahdollisuus sukupuolimerkintään, joka olisi jotain muuta kuin nainen tai mies. Tämä edistäisi niin intersukupuolisten kuin muiden sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tunnustamista ja oikeuksien toteutumista, Tarjamo sanoo.

Tänään torstaina vietetään kansainvälistä intersukupuolisuuden päivää (Intersex Awareness Day).

Lähde: Seta

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.