Serbien nöyrryttävä yhteistyöhön entisten vihollisten kanssa

Serbien on otettava lusikka kauniiseen käteen ja ryhdyttävä yhteistyöhön entisten vihollistensa kanssa Bosnian uudessa yhteishallituksessa. Näin arvioivat länsidiplomaatit Bosnian poliittista tilannetta kolme päivää vaalien jälkeen.

Niin serbit, kroaatit kuin muslimitkin olivat vaalipuheissaan kovilla linjoilla, mutta länsitarkkailijat eivät usko yhdenkään tahon olleen aivan vakavissaan. Kaikilta kolmelta puolelta tuli toki valituksi kovan linjan edustajia, mutta esimerkiksi äärikansallisia äänenpainoja käyttäneen SDS-puolueen lisäksi serbiedustajiksi valittiin myöskin "maltillisia" ehdokkaita.

Serbit arvostavat presidenttineuvostoa

Alustavien vaalitulosten mukaan näyttää varmalta, että serbien edustaja kolmijäsenisessä presidenttineuvostossa on SDS:n ehdokas Momcilo Krajisnik, joka on serbipoliitikoista vaikutusvaltaisin.

Asiantuntijoiden mukaan Krajisnikin ehdokkuus oli selvä merkki siitä, että SDS ottaa presidenttineuvoston vakavasti.
-Krajisnik ei olisi asettunut ehdolle, mikäli kyseessä olisi ollut jokin merkityksetön virka, sanoi eräs diplomaatti.

YK kutsunee uuden presidenttineuvoston ensi kuussa vierailulle, jonka aikana "jokaisen (presidenttineuvoston) jäsenen on sitouduttava Bosniaan koko maailman silmissä". Tarkkailijat huomauttavat, että Bosnian serbeillä on nyt valtio, ja heidän johtajiensa on pelattava kansainvälisten sääntöjen mukaan.

Bosnian serbipresidentti Biljana Plavsic joutui jo viikonloppuna perumaan kansallismielisiä puheitaan.
-Vuonna 1990 (serbijohtaja Radovan) Karadzic sanoi parlamentissa muslimi- ja kroaattikilpailijoilleen, että helvetin portit aukenevat pian. Nyt nuo portit on suljettu eikä tällaisia sanakäänteitä enää käytetä, summasi eräs diplomaatti vaalien jälkeistä tilannetta.

Myös serbit myöntävät, ettei heillä ole enää muuta vaihtoehtoa kuin yhteistyö.
-Paraikaa viranomaiset etsivät 40:tä suurlähettiläsehdokasta, sanoi eräs hallitusta lähellä oleva serbilähde.

Suurlähettiläs edustaa koko Bosniaa

Daytonin rauhansopimuksen mukaan Bosnia-Hertsegovina on jaettu muslimien ja kroaattien liittovaltioon sekä serbitasavaltaan, jotka yhdessä muodostavat löyhän liittovaltion. Bosnian suurlähettiläät valitaan tasaisesti kaikista etnisistä ryhmistä.
-Suurlähettiläs esiintyy koko maailman edessä yhdessä muslimien ja kroaattien kanssa ja hänen on mahdotonta ajaa pelkästään kansallisia etuja, huomautti eräs serbilähde.

Koska Serbian presidentti Slobodan Milosevic haluaa pitää etäisyyttä Bosniaan, on Bosnian serbien käännyttävä muiden tahojen puoleen myöskin silloin, kun he etsivät taloudellisia yhteistyökumppaneita. Serbialueiden teollisuus on riippuvainen muualta Bosniasta tulevasta energiasta ja raaka-aineista sekä Bosnia-Hertsegovinan yhteisistä markkinoista.

Mikäli SDS ei kykene parantamaan äänestäjiensä elintasoa ja luopumaan sotahaaveistaan, puolueen ennustetaan kokevan poliittisen kuoleman seuraavissa vaaleissa. SDS:n olisi myöskin annettava pakolaisten palata asuinsijoilleen ja luovutettava sotarikoksista syytettyjä kansainväliselle tuomioistuimelle, mikäli puolue aikoo pysyä suosittuna, ennustavat länsimaiset asiantuntijat.
-Yhteistyön tieltä ei ole paluuta, huomautti eräs diplomaateista.
(STT-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat