Mainos

Serbien asevarikko tarkastettiin

Bosnian serbit sallivat tänään Naton tarkastavaa serbien merkittävimpänä pidetyn asevarikon Han Pijesakissa. Tarkastuksen salliminen esti mahdollisen aseellisen yhteenoton. Aiemmin Nato oli tehnyt selväksi, että se vie tarkastuksen läpi vaikka voimakeinoin.

Tarkastusmatkaan osallistui Bosniassa olevien Nato-joukkojen komentajan Michael Walkerin lisäksi Bosnian serbien "virkaatekevä presidentti" Biljana Plavsic. Walker toisti Plavsicille lausuntonsa siitä, ettei Naton joukoilla ole minkäänlaisia haluja käyttää voimatoimia Bosniassa. Daytonin rauhansopimuksen mukaan Bosnian Nato-johtoisilla rauhanturvajoukoilla on oikeus varmistaa, ettei Bosniassa ole rauhansopimuksen vastaisia aseita.
-Me olemme täällä varmistamassa Daytonin sopimuksen toteutumista... ja jos se vaatii voiman käyttöä, niin me käytämme sitä. Tämä maa pysyy sotilaallisesti turvallisena vain mikäli meille suodaan pääsy kaikkiin sotilaallisiin kohteisiin, totesi Walker.

Serbikomentaja piileksi tukikohdassa

Viikonloppuna tarkastusten estäminen kiristi jännitystä Bosniassa. Tuolloin serbit estivät Han Pijesakin asevarikon tarkastuksen. Tarkastajat pääsivät tukikohdan kahteen kohteeseen, sen sijaan kolmanteen kohteeseen heitä ei päästetty.

Sotarikoksista syytetyn serbikenraali Ratko Mladicin oleskelua Han Pijesakin tukikohdassa pidettiin syynä siihen, miksi serbit estivät tarkastukset tukikohdassa. Naton joukot ovat sanoneet pidättävänsä Mladicin, mikäli törmäävät häneen normaalin toimintansa yhteydessä. Sen sijaan rauhanturvaajat ovat kieltäytyneet varsinaisesti jahtaamasta Mladicia tai entistä serbijohtajaa Radovan Karadzicia.

Naton joukkojen edustaja Brett Boudreau piti tiistaina esitettyä selitystä tarkastuskieltoon "vakuuttavana teoriana". Boudreaun mukaan Nato ilmoitti serbeille etukäteen tulossa olevista tarkastuksista.

Hälytysvalmius jatkuu

Sotilasliitto kehotti eilen YK:ta ja muita järjestöjä vetämään pois ulkomaiset työntekijänsä serbitasavallan alueelta. Muslimien ja kroaattien liittovaltion puolelle ohjattiin myös YK:n poliiseja sekä joukkohautoja tutkimassa olleita sotarikostuomioistuimen tutkijoita. Nato myös siirsi omia serbialueilla eristyksissä olevia joukkojaan turvallisempiin tukikohtiin.

Naton joukot ovat olleet hälytysvalmiudessa viime viikon lopulta lähtien. Jännitys Naton ja serbijoukkojen välillä kiristyi viime viikolla, kun Naton joukot löysivät Itä-Bosniasta kaksituhatta tonnia serbeille kuuluvia aseita, joista ei oltu tehty rauhansopimuksen mukaista ilmoitusta.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.