Seppo Hovi järjestää juhlakiertueen "Rapen" kunniaksi

24:19

Viihdetaiteilija Reino Helismaa on jättänyt valtavan perinnön suomalaiselle taiteelle ja kulttuurille. Seppo Hovi kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, miksi juhlakiertue Helismaan muistolle on vielä paikallaan.

Seppo Hovi käsitteli Reino Helismaan musiikkia televisiossa jo Seppo Hovin seurassa -ohjelmassa yli 20 vuotta sitten. Hovin kiinnostus tuotteliasta elokuvanäyttelijää, viihdetaiteilijaa ja ennen kaikkea sanoittajaa ja säveltäjää kohtaan ei ole siitä laantunut, ennemmin päinvastoin.

– Olen tänä päivänä vielä enemmän innoissani, Hovi huomauttaa.

Muun muassa Hopeisen kuun, Päivänsäteen ja Menninkäisen sekä Kulkurin ja joutsenen sanoittaneen Helismaan syntymästä on nyt kulunut 100 vuotta. Seppo Hovi päätti osoittaa kunnioitusta taiteilijaa kohtaan järjestämällä kiertueen hänen muistolleen.

– Tuli mieleen, että siinä on taiteilija, jonka tuotanto täytyy aivan selkeästi nostaa siihen arvoon, mihin se kuuluu.

Hovi kertoo, että juhlakiertuetta varten tarvitaan valtavaa osaamista oopperalaulusta Olavi Virran tunnelmiin. Luvassa on siis monipuolinen kiertue, jossa Hovi itse toimii käsikirjoittajana, kappaleiden sovittajana ja "kuuluttajana".

– Kun Ahti Jokinen muiden taiteilijoiden kanssa valottaa Helismaan taiteellista puolta, osin Helismaan tekstien kautta, minä tuon esille faktatietoa.

– En missään nimessä laula. Aikoinaan, kun tein Margareta Haverisen kanssa ohjelmaa, sain palautetta: "Silloin kuin enkeli on paikalla, närhet vaietkoot."

Hovin mukaan Helismaata ei osattu arvostaa aikanaan tarpeeksi, koska kulkuriestetiikka ei sopinut 50-luvun viihteeseen nyrpeästi asennoituneeseen sääty-yhteiskuntaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Helismaa olisi ollut aikaansa edellä:

– Helismaa ei ollut aikaansa edellä eikä jäljessä. Hän oli ajassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja