Seppä Iivari kehitti pelätystä viruksesta korun – nyt "teräskoronaa" on myyty jo 93 kappaletta: "Kaikkea hullua pitää keksiä"

Koronakriisi on nostanut esiin suomalaisten halun auttaa erityisesti ikäihmisiä 1:54
Koronakriisi on nostanut esiin suomalaisten halun auttaa. Moni haluaa tukea erityisesti ikäihmisiä!

Kun seppä Iivari Pääkkönen näki kuvan koronaviruksesta, hänen mieleensä tuli idea: helpostihan sitä tekisi työkalut, joilla tuon löisi rautaan... – Kaikkea hullua pitää keksiä. Nyt tuli tällainen tilanteeseen sopiva idea, hän hymyilee.

Kun koronakriisi alkoi, Palsanpuron pajan sepän Iivari Pääkkösenkin työt vähenivät. Kansalaisopiston koulutukset ja muut opetustilanteet oli yllättäen peruttu, mutta silti rahaa pitäisi jotenkin tehdä.

– Sepän hommilla elätän itseni ja perheeni. Eli piti keksiä vähän taas jotain uutta, Iivari kuvailee puhelimessa.

Töiden tielle oli tullut koronavirus, jonka tyylitellyn kuvan moni on nähnyt medioissa: pieni pallo, josta sojottaa "ulokkeita".

– Katselin sitä, että tuon näköinen pöpö se on. Ajattelin, että ihan helposti olisi tehtävissä työkalut, joilla tuon löisi rautaan, Iivari kuvailee.

"Kaikkea hullua pitää keksiä"

Ideaa hetken muhiteltuaan Iivari valmisti työkaluteräksisen muotin, jossa on negatiivikuva koronaviruksesta. Muotilla viruksen kuvaa voi iskeä periaatteessa mihin vain – vaikkapa teräkseen.

– Kaikkea hullua pitää keksiä. Nyt tuli tällainen tilanteeseen sopiva idea, hän hymyilee.

Kokeeksi Iivari valmisti koronaviruksen kuvaa kantavan kaulakorun ja virusavaimenperän, ja jakoi niistä sitten kuvia sosiaalisessa mediassa.

– Piti kokeilla kepillä jäätä, että suuttuuko kansa, vai tykkääkö. Mutta turhaan pelkäsin. Julkaisin kuvan, ja vakioseuraajiltani tuli kyselyjä ja tilauksia, Iivari kuvaa.

Alkureaktion innostamana hän päätyi ostamaan yhden Facebook-mainoksen. Sen hinta kirpaisi, mutta kannatti lopulta.

Päivät ovat venyneet pitkiksi, sillä Iivari valmistaa käsin jokaisen tuotteensa.

– En ole tätä pelkästään suunnitellut, vaan teen ne alusta asti yksin. Tämä ei ole sellaista designia, joka suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan sitten Thaimaassa.

"Päivämäärää moni on halunnut mukaan"

Vaikka koronavirus on vakava asia, sen lähestyminen huumorin ja sepän ahjon kautta kannatti. Iivarin perheen aluksi synkeältä vaikuttanut taloudellinen tilanne on nyt parantunut.

– Kun minulle näin tuli vähän näkyvyyttä, sain perinteisempiäkin puukkotilauksia, Iivari kiittelee.

Firman paperit on levitetty pitkin keittiön pöytää. Niistä käy ilmi, että "teräksistä koronaa" on perjantaihin 20.3. mennessä lähtenyt asiakkaille jo 93 kappaleen verran. Moni tuntuu ymmärtävän, että elämme poikkeuksellisia aikoja, joista pöpökoru voisi myöhemmin muistuttaa.

– Päivämäärää moni on halunnut siihen mukaan. Siten se jää muistoksi tästä ajasta ja sen osaa yhdistää tähän, Iivari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat