Seniorit varautuneet huonosti vaaratilanteisiin – luottavat perheen apuun

Suomalaisten eläkeläisten mielestä perheenjäsenet tuovat eniten turvaa kotiin. Myös ystävillä ja asuinalueen turvallisuudella on tärkeä merkitys siinä, miten turvalliseksi seniori tuntee olonsa kotona. Ainoastaan joka toinen eläkeläinen on varautunut tulipaloon hankkimalla sammutuspeitteen tai sammuttimen.

Eläkeläisten mielestä perheenjäsenet ja ystävät lisäävät eniten turvallisuuden tunnetta kotona. Naapureilla ja turvalaitteilla on selvästi läheisiä pienempi merkitys turvallisuuden tunteen luomisessa. Läheisverkoston ohella oman asuinalueen rauhallisuus lisää turvallisuuden tunnetta kotona. Tiedot selviävät If Vahinkovakuutusyhtiön teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kuusi kymmenestä eläkeläisestä olisi valmis muokkaamaan kotia helppokulkuisemmaksi tai hankkimaan ulkopuolista apua, jos liikkuminen kotona hankaloituisi iän myötä. Joka neljäs muuttaisi mieluummin senioreille suunniteltuun asuntoon tai palvelutaloon kuin muokkaisi kotiaan tai hankkisi avustajan.

Eläkeläisten kotien turvavälineissä on parantamisen varaa. Ainoastaan joka toisella on kotonaan sammutuspeite tai sammutin. 45–54-vuotiaiden verrokkiryhmällä sammutuspeite tai sammutin löytyy kahdelta kolmesta. Joka kolmas eläkeläinen on hankkinut turvalukon oveen. Ajastimella varustettu liesi tai liesivahti on joka kymmenennen eläkeläisen kodissa.

– Jokaisesta kodista pitäisi löytyä lain vaatiman palovaroittimen lisäksi ainakin sammutuspeite. Marras-joulukuussa kodeissa poltetaan paljon kynttilöitä, joten nyt on aika tarkastaa palovaroittimen paristojen toimivuus ja hankkia sammutuspeite, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä muistuttaa.

Lähde Deski.fi

Lue myös:

    Uusimmat