Selvitys: Venäjän EU:lta saamat energiatulot ovat lähes tuplaantuneet hyökkäyssodan aikana

Venäjä lopetti maakaasun tuonnin Puolaan – asiantuntija kertoo, mitä se merkitsee 7:23
Video: Venäjä lopetti maakaasun tuonnin Puolaan ja Bulgariaan – asiantuntija kertoo, mitä se merkitsee

Venäjän fossiilisista polttoaineista EU:lta saamat tulot ovat lähes kaksinkertaistuneet Ukrainan sodan aikana, vaikka niitä on ostettu vähemmän, uutisoi The Guardian.

Venäjä on saanut kaikkiaan 62 miljardia euroa öljyn-, kaasun- ja hiilenviennistä. Asia selviää energiakuljetuksia seuraavan järjestön CREA:n (Centre for Research on Energy and Clean Air) selvityksestä.

EU on ostanut fossiilisia polttoaineita 44 miljardilla eurolla viimeisen kahden kuukauden aikana. Koko viime vuonna ostot olivat noin 140 miljardia euroa, eli noin 12 miljardia euroa kuussa.

Löydökset kertovat siitä, kuinka Venäjä yhä hyötyy EU:n riippuvuudesta Venäjän energiaan.

Vaikka ostot ovat vähentyneet sodan aikana, Venäjän dominoiva asema kaasuntoimittajana on vain nostanut hintoja. Hinnat olivat jo ennestään korkealla koronapandemian vuoksi.

The Guardianin mukaan trendi voi jatkua samanlaisena. Kun EU rajoittaa venäläistä energiaa, hinnat ja myös Venäjän saamat tulot edelleen nousevat.

CREA:n johtava analyytikko Lauri Myllyvirta kertoo The Guardianille, että energiarahat tukevat Vladimir Putinin sotatoimia jatkuvasti. Hänen mukaansa ainoa keino saada Venäjän sotakone toimintakyvyttömäksi, on luopua fossiilisista polttoaineista nopeasti.

– Fossiiliset polttoaineet ovat avainasemassa mahdollistamassa Putinin hallinnon ja monet muut roistovaltiot. Jatkuva energiatuonti on merkittävä aukko Venäjä-pakotteissa. Kaikki, jotka ostavat fossiilisia polttoaineita on osallinen Venäjän armeijan hirvittäviin kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin, Myllyvirta sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat