Selvitys Suomen Cupin finaalin kohutapahtumista julki – Palloliiton mukaan järjestyksenvalvojilla ei pitänyt olla pippurisumutteita

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK luovutti oman selvityksensä Ilveksen ja IFK Mariehamnin välisen Suomen Cupin loppuottelun jälkeisistä tapahtumista. Ottelun päätyttyä osa kannattajista oli juossut kentälle ja järjestyksenvalvojat olivat käyttäneet pippurisuihketta. Osa heistä suihkutti pippuria myös kentän ulkopuolella olleiden kannattajien päälle.

Suekin selvityksen mukaan jo ennen ottelua oli tiedossa, että kannattajat tulevat juoksemaan kentälle. Tämä päti sekä Ilveksen faneihin sekä IFK Mariehamnin kannattajiin, mikäli seura olisi voittanut ottelun. Pelin loppuhetkillä kuulutettiin kentälle menokiellosta.

– Vastuu hyvästä urheilutapahtumasta on kaikilla osapuolilla. Turvallinen ja viihtyisä tapahtuma edellyttää, että kaikki osapuolet edistävät tapahtumaa omalla reilulla käytöksellään ja sitoutuvat noudattamaan annettuja ohjeita, SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

Molempien osapuolien näkökulmissa avunantoon pippurisuihkutuksien jälkeen on merkittäviä eroja. Palloliiton mukaan ensiaputoimet sujuivat hyvin. Ilveksen turvallisuuspäällikkö kertoi, ettei kukaan ollut heitä auttamassa, lukuun ottamatta seuran omia järjestyksenvalvojiaan. SUEKille tulleiden kannattajapalautteiden mukaan sumuttamisen jälkeinen ensiapu ei toiminut. Vettä oli saatavilla kentän päädystä olleesta vesipostista noin 30 minuutin kuluttua. Sitä ennen vettä oli haettu tuopeilla pääkatsomon wc-tiloista. Muut tapahtuman järjestyksenvalvojat tai ensiapuhenkilöstö eivät auttaneet sumutteelle altistuneita.

Palloliitto oli hyväksynyt voimakeinojen käytön, mikäli kentälle menon nollatoleranssia rikotaan. Palloliiton turvallisuuspäällikkö on kertonut olleensa kaiken aikaa siinä käsityksessä, että voimakeinoilla tarkoitetaan ainoastaan fyysisiä voimakeinoja kiinniottamistilanteissa. Kaasu- tai muiden sumutteiden käytöstä ei ollut puhuttu. Palloliitto oli ilmoittanut toukokuun alussa poliisille jättämässään yleisötapahtumailmoituksessa, että järjestyksenvalvojilla ei ole hallussaan sumutteita, eikä Palloliiton tekemän linjauksen mukaan jalkapallo-otteluiden järjestyksenvalvonnassa käytetä sumutteita.

OC-sumuttumia käyttänyt Safetor on viitannut muun muassa Poliisihallituksen ohjeeseen, liittyen vartijan ja järjestyksenvalvojan voimankäyttökoulutuksiin, jonka mukaan järjestyksenvalvojien tulisi pidättäytyä kontrolloivien fyysisten voimakeinojen käytöstä ja ensisijaisesti aktiivista vastarintaa tekevien kohdehenkilöiden vastarinnan murtamisessa tulisi käyttää OC-sumutinta. Siten on pidetty ilmeisenä, että Palloliitto on ollut tietoinen järjestyksenvalvojien hallussa olevista sumuttimista sekä valmiudesta käyttää niitä. BSS on myös todennut, että asianmukaisen koulutuksen saaneiden järjestyksenvalvojien varustukseen kuuluvat muun muassa sumuttimet ja patukat, mutta jokainen vastaa itsenäisesti niiden käyttämisestä.

Ilveksen edustajat eivätkä järjestyksenvalvonnasta vastanneen Safetorin edustajat osallistuneet finaalia edeltävän päivän turvallisuuskokoukseen.

Suek väläyttää selvityksessään sitä mahdollisuutta, että kannattajat voitaisin päästää erityisen suurissa otteluissa kentälle hallitusti, ilman että sillä rikotaan Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n tai Palloliiton sääntöjä ja määräyksiä. Se nostaa myös esille mahdollisen porttikieltojärjestelmän.

– Tämäkin selvitys osoittaa, että Suomessa on tarvetta porttikieltojärjestelmälle, joka voidaan perustaa SUEKin alaisuuteen. Siihen voivat liittyä kaikki ne lajijärjestöt, jotka katsovat tarpeelliseksi ottaa järjestelmän käyttöönsä. Tällöin urheilujärjestöillä on yhteisymmärrys yhtenäisistä pelisäännöistä, joiden rikkomisesta voi seurata jopa porttikieltoa, SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat