Aluehallintoviraston ennakkopäätös poiki tapahtumajärjestäjiltä hämmentyneitä kysymyksiä – "Tuntuu, että asiat ovat nyt hoidossa"

4:37
Katso video: Ravintoloiden koronarajoituksia höllennetään

Koronarajoituksien vaikutukset tapahtumien oheismyyntiin herättävät päänvaivaa tapahtumajärjestäjien keskuudessa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) kertoo saaneensa eri tapahtumajärjestäjiltä tarkentavia kysymyksiä poikkeusjärjestelyistä.

Kysymysten taustalla on avin Veikkausliiga-seura FC Lahdelle antama määräys. Heinäkuun alussa pelatussa HJK-ottelussa paikalla ollut Hämeen poliisi teki Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ilmoituksen Lahden stadionin riittämättömistä erityisjärjestelyistä.

Ottelutapahtumassa tehtävä elintarvikemyynti rinnastetaan ravintolatoimintaan, minkä vuoksi tapahtumapaikan anniskelualueelta pitäisi jokaiselle asiakkaalle löytyä istumapaikka pöydän tai vastaavan tason ääressä. Avi totesi, etteivät Lahdessa käytetyt anniskelukatsomon betoniset alustat riittäneet vastaamaan tartuntatautilaissa määriteltyä tarvittavaa tasoa. Se antoi FC Lahdelle määräyksen järjestää ravitsemisliiketoiminnan palvelut siten, etteivät asiakkaat altistuisi koronaviruksen leviämiselle.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Samuel Haataja kertoo, että päätös toi heti eri tapahtumien järjestäjiltä tarkentavia kysymyksiä.

– Olemme päässeet myös hyvin keskustelemaan niistä kaikista tapahtumajärjestäjien kanssa. Olemme tulleet mielestäni hyvin ymmärretyksi puolin ja toisin. Sikäli tuntuu, että asiat ovat nyt hoidossa, Haataja sanoo STT:lle.

– Uutisointi tuon Lahden päätöksen suhteen kärjistyi kuitenkin ehkä siihen katsomoanniskeluun ja pöytäpakkoon. Lähtökohta-ajatus lainsäätäjällä on asian suhteen ollut, että ravintolatoiminnassa varmistetaan ja luodaan ne riittävät turvaetäisyydet, johon pöytäpakko on yksi väline. Kun kyseessä on lakisääteinen asia ja puhutaan anniskelun kautta ravintolaliiketoiminnasta tapahtumissa, niin toiminta astuu suoraan tuon lainsäädännön piiriin.

Yhteistyö helpottanut ymmärtämistä

Haataja tarkentaa, että FC Lahtea koskeva määräys koski juuri anniskelualueella tapahtuvaa myyntitoimintaa.

– Olemme käyneet FC Lahden kanssa erittäin rakentavassa hengessä torstaina keskusteluja. Heidän on tarkoitus seuraaviin tapahtumiinsa supistaa anniskelualueensa kokoa jonkin verran ja rakentaa sinne vaadittavat järjestelyt. Sillä tavalla varmistetaan, että palvelut siellä eivät myöskään ruuhkaudu. Löysimme keskustelussa hyvin yhteisymmärryksen asiaan ja toimintamalleihin, hän kertoo.

FC Lahti ilmoitti aiemmin keskeyttävänsä oheismyyntinsä ottelutapahtumissa. Seura ennätti pelata yhden kotiottelun ilman minkäänlaista elintarvikeoheismyyntiä. Seuran toimitusjohtaja Juho-Matti Heikari arvioi aiemmin Helsingin Sanomissa keskeytyksestä johtuvien taloudellisten menetysten olevan ”plus miinus 10 000 euroa per peli”.

Haataja kokee, että yhteistyö tapahtumajärjestäjien kanssa on ollut poikkeusajan järjestelyjen suhteen molemminpuolisesti helppoa. Ohjeita ja määräyksiä ymmärretään.

– Kyllä sellainen käsitys minulla on. Niiden meille tulleiden hämmentyneiden kysymysten osalta kun ollaan keskusteltu, niin asiat on ymmärretty hyvin. Aika moni varmasti käy tapahtumajärjestelyjä suunnitellessaan katsomassa ohjeistusta myös verkkosivuiltamme.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja