Selvitys: Saunapalot lisääntyneet rajusti – varo tätä virhettä!

Tukesin tekemän selvityksen mukaan kiukaista alkunsa saaneet vaaratilanteet ovat nelinkertaistuneet viime vuoden aikana, sillä suomalaiset ovat entistä huolimattomampia kiukaiden käytön kanssa.

Kiukaista alkunsa saaneet tulopalot ja vaaratilanteet ovat nelinkertaistuneet kahden viime vuoden aikana. Syy huolestuttavaan kehitykseen johtuu saunojien huolimattomasta tavasta käsitellä kiukaita. Ylivoimaisesti eniten sähköstä alkunsa saaneita tulipaloja ja vaaratilanteita aiheutuu edelleen huolimattomasta lieden käytöstä.

Tukesin tekemän selvityksen mukaan keväästä 2012 kevääseen 2013 tulipalojen aiheuttamien hälytystehtävien määrä oli 5 900. Niistä 2 590 oli sellaisia, joissa energialähteenä oli sähkö.

Aiempiin vuosiin verrattuna huolestuttavinta oli kiukaista johtuvien vaaratilanteiden ja tulipalojen lisääntyminen: vuonna 2010 pelastuslaitoksilla oli 35 kiukaasta johtuvaa hälytystehtävää, selvityksen tarkastelujakson aikana jo 156.

– Yli puolet näistä tulipaloista ja vaaratilanteista olisi voitu välttää, jos ihmiset eivät jättäisi kiukaiden päälle tavaraa, joka ei sinne kuulu. Esimerkiksi saunan käyttäminen kuivauskaappina aiheuttaa vaaratilanteita, ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista sanoo.

Saunatila tulee aina tarkistaa ennen kiukaan kytkemistä päälle, etenkin, jos kiuas on kytkettävissä päälle saunatilan ulkopuolelta tai ajastimella. Kerrostaloissa asukkaita ja yhteisten saunojen siivoojia tulee ohjeistaa niin, ettei kiukaan päälle missään tapauksessa lasketa mitään tavaraa, eikä ruokaa valmisteta kiukaan päällä. Saunatilassa ei pidä säilyttää eikä kuivata mitään sinne kuulumatonta. Jos saunaa kuitenkin pidetään varastona, on kiuas kytkettävä luotettavasti pois toiminnasta.

Käytä saunaa turvallisesti:

  • Pidä kiuasta päällä aina valvotusti, älä jätä saunaa yksin kotiin kuumenemaan!
  • Saunassa ei saa kuivata vaatteita tai muita tekstiilejä, kun sauna on lämmin. Tämä on yksi yleisin ongelma ja syyllinen suomalaissaunojen sytyttämiin kotipaloihin.
  • Tarkkaile tulisijan ja hormin kuntoa
  • Muista, että tulisijassa ei saa polttaa roskia ja muuta sinne kuulumatonta.
  • Huolehdi, että saunan käyttäjät tietävät, miten kiuasta käytetään.
  • Älä pidä sähkökiuasta liian pitkään päällä.

Lähde: Tukes

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja