Mainos

Selvitys: Rakentamisen sääntelyä pitää keventää

Rakentamisen sääntelyä pitää keventää riittävän asuntotarjonnan varmistamiseksi, vaaditaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksessä. Selvityksessä toivotaan suuria muutoksia rakentamisen maankäytön ohjaukseen ja sääntelyyn, jota pidetään nykyisin tehottomana.

KKV:n mielestä asuntotarjontaa eniten rajoittavat määräykset ovat kunnallisia ja liittyvät esimerkiksi rakennusten sijoitteluun, kerroskorkeuksiin ja pysäköintinormeihin. Miniasunnot ovat kaavoissa yleensä kiellettyjä, ja liiketilavaatimukset voivat tehdä projektit kannattamattomiksi.

KKV:n mielestä kaavoituskäytäntöjä pitää nopeuttaa ja keventää. Selvityksessä listataan useita keinoja asuntotuotannon vauhdittamiseksi. Yhtenä keinona ehdotetaan, että kunnan pitäisi tehdä päätös maanomistajan asemakaava-aloitteesta määräajassa. Kevyemmällä kaavamenettelyllä voitaisiin helpottaa liiketilojen muuttamista asunnoiksi.

Kaavoitukselta voitaisiin myös edellyttää etenemissuunnitelmaa, tuoda kuntien kaavoitus julkiseen seurantaan ja mahdollisesti rajoittaa kaavoituksen enimmäiskestoa. Lisäksi kuntien kaavoitushaluja voisi voimistaa kiinteistöveroa muuttamalla.

Selvityksessä ollaan huolissaan etenkin asuntotuotannosta pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa. Selvityksen mukaan sääntely voi estää näillä alueilla lisärakentamisen tai hidastaa hankkeiden aloitusta.

Tarjonnan tiellä – rakentamisen sääntely ja paradigmaattisen muutoksen tarve -selvityksen on kirjoittanut KKV:n tutkimuspäällikkö Ari Ahonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.