Risto E.J. Penttilä Maailmanselittäjissä: Afganistanin tärkein oppi Suomelle on se, millä ehdoin ulkomaille lähdetään

Maailmanselittäjät: EU jäi jalkoihin Afganistan-kriisissä 10:40
Videolla Maailmanselittäjät pohtivat myös, pitäisikö EU:n kasvattaa asemaansa Afganistanin evakuointia vastaavissa tilanteissa nopean toiminnan joukoilla.

Suomen tulee ottaa Afganistanin operaatiosta ja siitä vetäytymisestä opiksi se, millä ehdoin vastaavaan operaatioon lähdetään seuraavan kerran, toteaa MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä Maailmanselittäjissä.

– Tärkein oppitunti kaikille on, että pitää olla selkeästi määritelty tavoite. Jos ei ole sellaista tavoitetta, jonka saavuttamisen voit todeta, silloin ei pitäisi mennä, Penttilä toteaa.

Hänen mukaansa juuri tämä oli viimekädessä suurin syy epäonnistumiseen Afganistanissa. Tavoite oli jäänyt epäselväksi ja se muuttui operaation myötä.

Konsulttitalo Milttonin varatoimitusjohtaja Katri Makkonen uskoo, että Suomi tulee osallistumaan vastaaviin operaatioihin jatkossakin, koska Suomen on syytä olla osa itseään isompaa yhteisöä. Jonkinlainen exit-strategia on kuitenkin hänestäkin tarpeen.

– Jos ei ole exit-strategiaa, on vaikea päästä pois. Nyt päästiin pois, mutta Taleban tuli ryminällä takaisin valtaan.

Maailmanselittäjät: Afganistan ja talouskehitys koettelevat Bidenia 10:13
Videolla Maailmanselittäjät pohtivat, mitä hyötyjä Afganistanin muuttunut tilanne tarjoaa valtaa havittelevalle Kiinalle ja kuinka Joe Bidenin asema horjuu Yhdysvalloissa. Tuleeko tilanne, jossa Kamala Harris siirtyy johtamaan maata?

Lue myös:

    Uusimmat