Mainos

Selvittääkö kuvalöytö mysteerin: Ennätyslentäjä Amelia Earhart eli autiolla saarella?

Uuden-Seelannin ilmavoimien museosta (New Zealand Air Force Museum) tehty löytö saattaa olla avain vuosikymmenten arvoituksen ratkaisemiseksi: Amelia Earhart, legendaarinen naislentäjä, katosi heinäkuun 2. päivä vuonna 1937 yrittäessään lentää päiväntasaajaa myöten maailman ympäri. Mukanaan hänellä oli lentosuunnistaja Fred Noonan.

Uusissa, vuosikymmeniksi arkistojen uumeniin unohtuneissa, kuvissa väitetään näkyvän Earhartin (s. 1897) ohjaaman koneen hylyn ja jopa Earhartille tai Noonanille kuuluvia jalanjälkiä.

Kansainvälisen historiallisia konelöytöjä tutkivan ryhmän (TIGHAR) johtaja Richard Gillespie kertoi ABC News –uutiskanavalle, että hän kollegoineen matkustaa Uuteen-Seelantiin tutkimaan kuvia 10. heinäkuuta 2013.

Negatiivien löytyminen lisää merkittävyyttä

Lounaisella Tyynellämerellä sijaitsevasta Nikumaroron atollista yli vuosi Earhartin ja Noonanin katoamisen jälkeen otetut kuvat löysi U-Seelannin ilmavoimien museon arkistonhoitaja Matthew O’Sullivan.

Yhä merkittävämmän löydöstä tekee se, että metallilaatikosta löytyi 45 (joidenkin lähteiden mukaan 43) valokuvan lisäksi alkuperäiset negatiivit otoksista.

– Sain sähköpostin Mattilta (O’Sullivan), jossa hän kertoi löytäneensä arkistosta tunnisteettoman metallilaatikon, jonka sisällä on kirjanpidon mukaan kuvia tuntemattomalta saarelta. Tämä herätti Mattin mielenkiinnon ja hän etsi sen käsiinsä. Sisällä oli kuvat, negatiivit ja lappunen, jossa luki ”Gardner Island” (nykyisin Nikumaroro-atolli), tutkijaryhmän pomo Gillespie kertasi tapahtumien kulkua ABC Newsille.

Kuvat on otettu Gillespien tutkimusten mukaan 1. joulukuuta 1938. Löydön merkittävyyttä lisää negatiivien löytyminen, sillä tutkijat pääsevät niiden avulla käsiksi parasta mahdollista laatua oleviin kuviin. Kopiokuvien tutkiminen olisi ollut haastavampi urakka, sillä monistaminen syö kuvien laatua.

Tutkija innoissaan kuvissa näkyvistä jalanjäljistä

Erityisen innostunut Gillespie on kuvista, joissa näkyy jalanjälkiä.

– Olen johtanut kymmentä retkikuntaa tälle atollille, tunnen sen paremmin kuin takapihani. Jos kuvissa näkyy jotakin uutta, huomaan sen heti.

Nikumaroron atollilta on vuonna 1940 löydetty muun muassa ihmisluuranko ja lasipulloja.

Amelia Earhart nousi maailmankuuluksi ensimmäisenä ultrapitkiä lentoja suorittaneena naislentäjänä. Hän oli mukana lennolla Atlantin yli vuonna 1928, jonka jälkeen häntä juhlittiin suurena sankarina New Yorkissa ja Valkoisessa talossa. Ensimmäisen oman lentonsa hän suoritti vuonna 1932 yrittäessään lentää Pariisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.