Selviä vuodenvaihteesta ehjin nahoin – näin käsittelet ilotulitteita turvallisesti!

Suunnitteletko rakettien ampumista uudenvuoden kunniaksi? Lue vinkit turvalliseen ilotulitteiden käyttöön.

Vuodenvaihteessa on tapana ampua raketteja taivaalle. Ilotulitteiden käyttöön liittyy kuitenkin riskejä, jotka kannattaa minimoida, jotta vuosi vaihtuu seuraavaan ilman vahinkoja.

Lue vinkit turvalliseen ilotulitteluun!

1. Noudata ilotulitteen käyttöohjeita. Käytä suojalaseja aina, kun käsittelet raketteja. Älä koskaan sytytä ilotulitetta kädessäsi. Käytä rakettitelinettä, joita voi hankkia ilotulitteiden myyntipisteistä. Pidä riittävä turvaetäisyys raketteihin, jotka ovat syttyneet ja lähdössä kohti taivasta.

2. Kuulosuojaimet varmistavat sen, että tärykalvot eivät kärsi rakettien paukkeesta. 

3. Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi. Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. 

Muistathan! Raketteja ja ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä kello 18‒02 välisenä aikana.

4. Jos pelkäät postilaatikkosi puolesta, ruuvaa se uudenvuoden yöksi irti. Kiivaimman keskiyön ilotulituksen jälkeen kannattaa tarkastaa oma terassi ja parveke, etteivät raketinjäänteet käryä terassituolilla.

5. Vältä ihmistungosta varsinkin, jos huomaat, että tyhmyys on tiivistynyt joukossa alkoholin vuoksi ja ilotulitteita käsitellään varomattomasti. Tällöin myös sivulliset ovat vaarassa. Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

6. Polta sädetikut ulkona, äläkä laske tikkua millekään syttyvälle alustalle.

7. Muistathan, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty. Myyjät valvovat ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei ilotulitteita joudu alaikäisten käsiin.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo myynnissä olevien ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset.

Lähteet: If, Tukes

Lue myös:

    Uusimmat