Selostajat päätyivät poikkeukselliseen ratkaisuun Kamila Valijevan suorituksen aikana – latasivat sitten tylyä tekstiä

MTV raportoi Pekingistä: Taitoluistelijan dopingkäryssä ratkaisu 4:20
Näin Kamila Valijevan dopingtapaus on edennyt

Yhdysvalloissa taitoluistelua NBC-kanavalle selostavat entiset huippuluistelijat Tara Lipinski ja Johnny Weir ottivat tiistaina rajusti kantaa venäläisen Kamila Valijevan osallistumiseen naisten yksinluisteluun.

15-vuotias Valijeva on mukana kilpailussa joulukuussa antamastaan positiivisesta dopingnäytteestä huolimatta.

Kilpailulupa heltisi Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen kumottua Kansainvälisen olympiakomitean, Kansainvälisen luisteluliiton ja Maailman antidopingtoimiston valitukset Venäjän antidopingtoimiston (Rusadan) toiminnasta. Rusada kumosi Valijevalle alun perin langettamansa väliaikaisen kilpailukiellon urheilijaa itseään ja tämän taustajoukkoja kuultuaan.

Valijevan b-näytteen tulos ei ole vielä varmistunut.

Tiistaina käydyn lyhytohjelman jälkeen Valijeva johtaa naisten yksinluistelua ennen tämänpäiväistä vapaaohjelmaa. Eroa maannaiseen Anna Shtsherbakovaan on vajaat kaksi pistettä.

New York Times kertoo, että Lipinski ja Weir olivat Valijevan lyhytohjelman aikana poikkeuksellisen hiljaa, lähes tyystin vaiti. Kaksikko on selostanut taitoluistelua yhdessä vuoden 2014 olympialaisista saakka, ja yleensä he kommentoivat hyvinkin yksityiskohtaisesti kunkin luistelijan teknistä suoritusta, esiintymistä ja historiaa.

Nyt selostajia kuultiin vajaan kolmen minuutin mittaisen ohjelman aikana ainoastaan kahdesti, ja molemmilla kerroilla he käytännössä vain totesivat ääneen, mitä Valijeva oli juuri tehnyt.

Valijevan suorituksen päätyttyä oli tyystin toinen ääni kellossa.

– Minusta tuntuu, että voin sanoa vain, että tässä oli Kamila Valijevan lyhytohjelma olympialaisissa, Weir sanoi.

– Meidän ei olisi pitänyt nähdä tätä suoritusta, Lipinski jatkoi.

Weir pahoitteli vielä, että Valijevan tapaus "varjostaa olympialaisia".

Kaksikko otti kantaa Valijevan tapaukseen jo ennen tämän suoritusta. Weir sanoi kokevansa Valijevan suorituksen selostamisen epämukavaksi, ja sitä se vaikutti hänen myös olevan.

Lipinskin kohdalla Valijevan tapaus on myös jokseenkin henkilökohtainen, sillä hän itse voitti olympiakultaa Naganossa niin ikään 15-vuotiaana.

– Olen sanonut tämän ennenkin. Hän on vain 15-vuotias. Pitäkää se mielessä. Tässä on nuorelle ihmiselle paljon läpikäytävää. Toivottavasti ne aikuiset, jotka ovat syylliisiä tähä, asetetaan vastuuseen. Tämä on sydäntäsärkevää, Lipinski tviittasi aiemmin tällä viikolla.

Lipinski, 39, on paitsi olympiavoittaja vuodelta 1998 myös maailmanmestari vuodelta 1997. Weirin, 37, kovin meriitti on MM-pronssi vuodelta 2008. Olympialaisissa Weir sijoittui viidenneksi 2006 ja kuudenneksi 2010.

Lue myös:

    Uusimmat