Selkäsäryt katosivat ravintorikillä

Pauli Aikio sinnitteli vuosia pahasti oireilevan selän kanssa. Kivut olivat miehen jokapäiväinen seuralainen aina viime vuoteen asti, jolloin hän kuuli MSM-nimisestä valmisteesta.

Pauli Aikion selkä joutui rasitukselle jo nuorella iällä metsätöiden ja tonkkapoikana toimimisen myötä. 1970-luvulla tukiranka alkoi vähitellen oireilla.

− Makasin yhdessä vaiheessa toista kuukautta sängyn pohjalla. Levon ja voimistelun avulla onnistuin pääsemään jaloilleni.

Pauli sinnitteli vaivojen kanssa aina 1990-luvun puoliväliin. Pysähdys iski kesken hiihtolenkin.

− Vastamäessä suksi lipsahti ja selästä kuului selvä napsahdus. Seuraavana päivänä lantio oli jumissa. Tajusin, että jotain vakavampaa oli tapahtunut, Pauli kertaa.

Leikkaus ja uusi alamäki

Fysiatrisella polilla selvisi, että oireet johtuivat selän s-nivelen napsahduksesta. Pauli lähetettiin kotiin kipupiikin ja särkylääkkeiden voimin.

Tapahtuneesta ehti kulua viisi vuotta, kun lääkäri totesi, että vaurioitunut nivel vaatii luudutusleikkauksen.

− Kolme viikkoa leikkauksesta ajoin 60 kilometriä pyörällä. Pystyin myös hiihtämään ja juoksemaan, Pauli kertoo hetkellisestä helpotuksesta.

Väliin mahtui parempia vuosia, kunnes vuoden 2004 lopussa selkä alkoi jälleen kiukutella. Tällä kertaa vaivat palasivat pahempina kuin aiemmin. Seuraavana vuonna Paulin selässä todettiin neljän alimman nikaman rappeuma ja ahtauma.

Pakon edessä eläkkeelle

Pauli ehti painaa kaikki vuodet säryistä huolimatta töitä yrittäjänä. Lääkärin määräämät sairauslomat jäivät pitämättä.

Vuonna 2006 alati pahenevan selän lääkitys kasvoi niin kovaksi, ettei Paulille jäänyt vaihtoehtoa.

− Olin ajaa kolmesti kolarin voimakkaan lääkityksen alaisena. Olin ikään kuin pienessä hutikassa koko ajan. Reissutyö vaati ajamista, enkä voinut enää riskeerata itseäni ja muita.

Saman vuoden syksy oli Paulille erityisen rankka, kun uudelle vaivalle, voimakkaalle päänsärylle, löytyi selitys. Miehen päässä ja poskionteloissa oli kasvain.

Kohti luonnonmukaista kivuntorjuntaa

Syksyllä 2007 Pauli pohti, mitä seuraavaksi. Kasvain oli leikattu, työt jääneet taakse ja selkäsärky täytti elämän.

Ensimmäinen askel kohti nykyistä olotilaa tuli luonnonmukaisen kivuntorjuntareseptin muodossa, josta Pauli kuuli sattumalta.

− Aloin valmistaa ohjeen mukaisesti aamupaukkuja jauhetusta inkivääristä, paseeratusta tomaatista ja tilkasta kylmäpuristettua rypsiöljyä.

Seoksen vaikutukset näkyivät nopeasti. Aiemmat 4−6 päivittäistä särkylääkettä vähenivät yhteen kahteen pilleriin, ja Paulin vatsa rauhoittui.

Näillä eväillä Pauli eteni aina viime vuoden marraskuuhun. Lenkkipolulla vastaan tullut pariskunta vinkkasi, että kipuihin saattaisi löytyä apu myös toisesta luonnonmukaisesta valmisteesta.

Lääkkeistä eroon

Pauli hölkkäsi kotiin ja laittoi internetiin hakusanaksi MSM, metyylisulfonyylimetaani, tuttavallisemmin ravintorikki. Taustatietojen tueksi Pauli lähetti sähköpostia lääkäri Antti Heikkilälle, jonka hän tiesi erikoistuneen selkäsärkyihin.

− Heikkilä vastasi, että ravintorikkiä on käytettyä kymmeniä vuosia kiputilojen hoitoon, ja sitä saa parista paikkaa.

Kaksi viikkoa ravintorikin nauttimisen aloittamisesta Pauli sai kokea pienoisen ihmeen.

− Jätin pois sekä särky- että verenpainelääkkeet. En edes kysynyt lupaa lääkäriltä, Pauli kertoo luottaen omiin tuntemuksiinsa.

Turvallinen ja luonnonmukainen vaihtoehto

Lyhyessä ajassa kivuistaan eroon päässyt Pauli muistuttaa, että toipuminen on yksilöllistä. Olennaista on kuunnella, miten oma keho käyttäytyy.

− Alkuvaiheessa ravintorikkiä pitää käyttää vähintään kolme kuukautta, jonka aikana haetaan yksilöllistä toleranssia omien tuntemusten mukaan. Jos vatsa on löysä, annostusta pitää vähentää; ihan kuin magnesiumin kanssa, Pauli kertoo.

Luustoperäisiä kipuja ei ravintorikkikään taltuta, mutta lihassäryn kadotessa koko kroppa rentoutuu. Pauli jaksaa jälleen liikkua aktiivisesti. Myös oma sisko on saanut ravintorikistä avun vaivoihinsa.

− Parasta on ollut se, että vaikka ajan pyörällä jopa 40 kilometrin lenkkejä, palautuminen on todella helppoa. Syyskuussa pidin tarkoituksella ravintorikistä kahden viikon tauon. Lihasjäykkyys ja suonenvedot palasivat välittömästi.

Lääkärit ovat suhtautuneet Paulin kokemukseen vaihtelevasti. Mies itse ei ratkaisuaan kyseenalaista.

− Kun ajatellaan voimakkaiden särkylääkkeiden vatsalle aiheuttamia häiriöitä, ravintorikki on siihen nähden turvallinen vaihtoehto, Pauli muistuttaa.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja