Selkämereen vuotanut tuntematon aine ei kaipaa kiireellisiä torjuntatoimia – haihtui ilmaan

Tuntematonta ainetta vuotanut Pohjanlahteen – tältä paikalla näyttää 1:55
Tältä paikalla näytti eilen.

Selkämereen päässyt tuntematon aine on viimeisten havaintojen perusteella mahdollisesti haihtunut ilmakehään, eikä tarvetta kiireellisiin torjuntatoimiin ole, tiedottaa Länsi-Suomen merivartiosto.

Aineesta on otettu näytteitä, jotka on toimitettu rikoslaboratorioon analysoitavaksi. Merivartiostosta arvioidaan STT:lle, että näytteen arviointiin kuluu viikkoja.

Aikaisemmin perjantaina Helsingin Sanomissa epäiltiin vuodon olevan peräisin suomalaisaluksesta, mutta uudessa tiedotteessaan Länsi-Suomen merivartiosto toteaa, että tapahtumaan ei voida ennen tutkinnan valmistumista liittää yksittäistä alusta tai laivanisäntää. Epäilyjä rautamalmista ei myöskään ole todennettu.

Länsi-Suomen merivartiosto tutkii asiaa yhteistyössä poliisin ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Vuodosta ensimmäinen havainto keskiviikkona

Ruotsin rannikkovartiosto kertoi torstaina, että Pohjanlahdella oli havaittu suuri tuntemattoman aineen vuoto. Ensimmäinen havainto aineesta tehtiin keskiviikkona satelliittikuvien perusteella. Ainelautta oli siinä vaiheessa levinnyt sekä Suomen että Ruotsin aluevesille.

Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtaja Jussi Ikola kertoi torstaina STT:lle, että aiemmin lähes 200 kilometriä pitkä ja 500 metriä leveä lautta oli torstai-iltaan mennessä haihtunut tai hälvennyt pienemmiksi lautoiksi.

Ikolan mukaan hajonneet lautat eivät näyttäneet olevan tulossa rannikon suuntaan, joten hän arvioi, etteivät ne aiheuttaisi uhkaa rannikon uimavesille.

Lue myös:

    Uusimmat